Veldhovenaar Frans le Fêvre schreef samen met Tineke den Bakker 'Kersenbloesem in Mauthausen'. FOTO: Bert Jansen.
Veldhovenaar Frans le Fêvre schreef samen met Tineke den Bakker 'Kersenbloesem in Mauthausen'. FOTO: Bert Jansen. Foto: Bert Jansen

‘Ze verdomde ‘t die Jodenster te dragen’

· leestijd 1 minuut Algemeen

De drang om te overleven. Dat is de rode draad in het boek ‘Kersenbloesem in Mauthausen’ en vertelt een verhaal wat op waarheid is berust.

VELDHOVEN - Veldhovenaar Frans le Fêvre schreef samen met Tineke den Bakker ‘Kersenbloesem in Mauthausen’. “Ik ken Tineke van vroeger. Onze achtergronden kennen meerdere verhaallijnen”, zegt Le Fêvre over de unieke samenwerking.
Door de jaren heen hebben ze vele gesprekken aan de keukentafel gevoerd over datgene wat hun het meest verbindt, namelijk de Tweede Wereldoorlog. Het verlies van familie en geliefden, maar vooral de vraag naar wat heeft er daadwerkelijk plaatsgevonden.

Geen ster

De opa en oma van Le Fêvre woonden in Amsterdam en waren Joods. Deze grootouders zijn de aanleiding voor dit verhaal. Beiden waren opgepakt en naar het nazi-kamp Mauthausen getransporteerd. 2 jonge volwassenen die hun jonge gezinnetje achter moesten laten. “Mijn oma omdat ze het verdomde om die ster te dragen. De Duitsers hebben alles goed gedocumenteerd en daaruit is gebleken dat mijn opa een week na zijn deportatie is overleden, lees vermoord. Officieel tijdens de vlucht doodgeschoten.”
Deze en vele waarheden zijn aan het licht gekomen door onderzoek van nabestaanden en door Le Fêvre en Den Bakker in het boek verwerkt.

Schokkende waarheid

Universitair hoofddocent Nathan Sjouwerman worstelt met somberheid en heftige emoties door het oorlogsverleden van zijn joodse familie. Hij voelt een sterke band met zijn grootvader Hartog Stern die in 1942 is vermoord in kamp Mauthausen, een berucht concentratiekamp met het zwaarste strafregime van het nazi-kampensysteem. Om met zichzelf in het reine te komen, gaat hij op zoek naar de ware toedracht en de daders van die moord. Tijdens een zomercursus in de Verenigde Staten ontmoet hij de joodse studente Menucha Liebeskind. Deze ontmoeting werpt een onverwacht licht op hun eigen geschiedenis en die van hun families. Mauthausen blijkt niet alleen een gruwelijk voorbeeld van terreur maar ook de plek waar een schokkende waarheid is verborgen

Actuele onderwerpen

Le Fêvre trekt een parallel tussen 75 jaar geleden en nu, het jaar 2020. “Voornamelijk het uitsluiten van bepaalde groepen maar ook het klakkeloos volgen van iemands gedachtengang. Daarmee ook de vraag, waarom zijn mensen bereid om aan dingen mee te doen? Wat is de drijfveer? Deze onderwerpen komen terug in de verhaallijn van ‘Kersenbloesem in Mauthausen’, een verhaal met vele wendingen engeheimen waarin niets vanzelfsprekend is. Een thriller die zich ontwikkelt tot een prachtig verhaal.”

‘Kersenbloesem in Mauthausen’ is te koop bij Bruna in het CityCentrum.

Van de redactie.

‘Officieel tijdens de vlucht doodgeschoten’