Esther Dickhoff met haar hond Sneaky, een prachtige sable merle Bordercollie. FOTO: Bert Jansen.
Esther Dickhoff met haar hond Sneaky, een prachtige sable merle Bordercollie. FOTO: Bert Jansen. Foto: Bert Jansen

Oudjaar rustig avondje voor huisdieren

Algemeen

De jaarwisseling wordt dit jaar extra rustig voor huisdieren en hun baasjes. Om druk op de zorgsector te voorkomen, heeft het kabinet een eenmalig vuurwerkverbod ingesteld.

VELDHOVEN - Eén van die baasjes is Esther Dickhoff met haar hond Sneaky. Sneaky is een ‘sable merle Bordercollie. “Sable is bruin en ‘merle’ betekent dat ze blauw in het oog kunnen hebben”, verduidelijkt Dickhoff.

Toepasselijke naam

Op maandag 21 december wordt Sneaky 8 jaar. Hij is als pub in huize Dickhoff gekomen. “Helaas van een broodfokker en dat kwam er toen hij 3,5 jaar was al uit. Hij heeft onder meer artrose, maar met de supplementen die we hem geven doet hij het heel goed. Hij is al zo’n 3 jaar van de pijnstillers af “, zegt Dickhoff.
“Wij hadden al een hond, Indy. Alleen hebben we die vlak voor zijn 3e jaar af moeten geven aan acuut nierfalen en 2 weken daarvoor stierf de kat. Het was toen zo stil in huis, ik werd gek van de stilte.”
Gelukkig kwam toen Sneaky die volgens zijn baasje zijn naam eer aan doet in positieve zin. “Zoals hij soms uit zijn ogen kan kijken en dingen doet, waarbij hij denkt: dat hebben ze toch niet in de gaten. We hadden hem geen toepasselijker naam kunnen geven.”
Naast Sneaky zijn er ook nog 2 lapjeskatten in huis, de zusjes Dodge en Cherry. Sneaky is heel lief met kinderen en ook met andere honden. Alleen van volwassen reuen accepteert hij niet alles. Hij is 4 jaar geleden door een reu uit de buurt aangevallen.

Helemaal mis

Wat vindt Dickhoff zelf van vuurwerk? “Vuurwerk hoort bij Oud en Nieuw. Maar 2 jaar geleden is er besloten dat er alleen vuurwerk mocht zijn tussen 22.00 uur ‘s avonds en 02.00 uur ‘s nachts. Op zich een prima idee, alleen zijn de klappers al veel eerder flink te horen, echt hárde knallen. En dan is het helemaal mis. Als Sneaky dan buiten loopt is het enige wat hij wil naar huis en draait hij zich om zonder zijn behoefte te hebben gedaan. Sneaky heeft nooit schrik van vuurwerk gehad tot 3 jaar geleden toen we na 02.00 uur ‘s nachts nog met hem gingen wandelen. Met mijn dochter en haar hond. De buurjongen had een zak met vuurwerk achter de schuur liggen zodat er niets mee kon gebeuren. Bleek er toch een stukje vuur in die zak gekropen te zijn en heel die zak ontplofte. De buurjongen vond het verschrikkelijk, want hij kon er niets aan doen. Het was een soort vuurwerkbom en beide honden waren vreselijk in paniek. Sindsdien is het helemaal mis, ook met onweer.”

Maar toch...

Dickhoff verwacht dat er dit jaar toch vuurwerk zal zijn. “Met oudjaarsavond gaat de tv op standje hard met een muziekshow. Alleen ziet Sneaky wel de lichtflitsen via onze serre. De hond van de buren heeft trouwens geen schrik van vuurwerk, maar die is nog jong. Toch vind ik dat vuurwerk wel bij de jaarwisseling hoort, maar dan alléén tussen 22.00 uur ‘s avonds en 02.00 uur ‘s nachts”, besluit Dickhoff.

Heel wat huisdieren, vooral honden en katten, zijn bang voor vuurwerk en soortgelijke harde geluiden. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die te maken heeft met overlevingsdrang.
Tips vindt u op www.dierenbescherming.nl/vuurwerktips

Hoe ermee omgaan?

‘Beide honden
waren
vreselijk
in paniek’

Tonnie Wessling.