Wortmanflats proeftuin voor Kamper Kompas

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Het Wortmanteam dat sinds februari 2014 actief is in de Wortmanflats heeft volgens de gemeente nuttig werk gedaan. Het team opereerde binnen het project 'Leren met de Wortmanflats' en werkte in de geest van het Kamper Kompas dat in 2015 moet bijdragen aan een goede overname van de zorgtaken door de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders spreekt van een goede 'lakmoesproef'.

Het Wortmanteam bestaat uit een projectcoordinator, een wijkagent, een wijkconsulent van DeltaWonen en een professional uit de zorg. Samen zijn zij gevestigd in één van de Wortmanflats. Zij komen in actie om problemen binnen gezinnen op te lossen, maar pakken ook samen met een voorhoede van bewoners problemen in de buurt aan.

Het doel van de teams is om de zorgtaken die van het Rijk naar de gemeente gaan samen met partners in het veld, slimmer, sneller en met minder geld op te pakken.
Nu het project een jaar loopt, heeft het college verschillende inzichten op gedaan. Ten eerste concludeert zij dat financiële problemen in de gezinnen dikwijls de hoofdmoot van problemen veroorzaken. Om zelfredzaamheid te versterken in probleemgezinnen is het van belang om een toekomstperspectief te definiëren. Het college denkt dat het voor professionals daarom belangrijk is om de gezinnen vooral te ondersteunen bij hun bestaanszekerheid, waarna zij zelf vorm aan hun ontplooiing kunnen geven.

Met betrekking tot de buurt zijn er volgens het college grote stappen gemaakt. "In de buurt zit veel meer kracht dan verwacht. Er zijn quick wins en zichtbare acties uitgevoerd, door en met de buurt." Voorbeelden hiervan zijn: schoonmaakacties, braderieën, een burtwacht en het ontwerp van een speeltuin.

Burgerkracht is één van de uitgangspunten van het Kamper Kompas. Deze kracht wordt aangesproken in het project in de flats. Kamper Kracht gaat uit van een terugtredende overheid die meer aan de samenleving en andere partijen overlaat. "Een overheid die uiteraard het vangnet is voor de zwakkeren in de samenleving, maar tegelijk veel wil overlaten aan inwoners en partners. In 2015 is dit dan ook het speerpunt voor de doorontwikkeling van het Wortmanteam.
Het eerste jaar van het project is grotendeeld gefinancierd met provinciale subsidie in het kader van de regeling 'transitie en transformatie jeugdzorg'. De gemeente draagt aan het project 45.400 euro bij en deltaWonen 24.235 euro. 32.000 euro haalt de gemeente uit het project Gezond in de Stad.

Het college heeft in 2014 voor de Wortmanflats als proeftuin gekozen, omdat hier gemiddeld meer problemen voorkwamen dan in andere wijken. Het project loopt nog minimaal tot januari 2016.

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 12 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 14 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41