Afbeelding

Raadspraat PvdA: To build or not to build, that's the question

· leestijd 1 minuut Algemeen

?De Raad van State heeft zich uitgesproken over de plannen inzake de gebiedsontwikkeling in IJsseldelta-Zuid. De gezamenlijke overheden (rijk, provincie en gemeente) hebben huiswerk gekregen om binnen 12 weken de verlening van de vergunningen voor de hoogwatergeul (Reevediep) op basis van de Natuurbeschermingswet 1998 te herstellen.

Hierbij gaat het om onderbouwing van een zgn. ADC-toets (Alternatieven, Dwingende reden van openbaar belang en Compensatie). Concreet gaat het hier om het rietmoeras als leefgebied voor roerdomp en grote karekiet.
Daarnaast is het bestemmingsplan dat woningbouw in een nieuw dorp Reeve aan het Reevediep mogelijk maakt, door de Raad van State vernietigd op dat onderdeel. Er was onvoldoende onderbouwing waarom daar 1.300 woningen gebouwd zouden moeten worden (1.100 regionale opgave en 200 voor Kampen zelf). Wat deze laatste uitspraak betreft, stemt dit overeen met de opdracht waarmee de gemeenteraad het college al op pad heeft gestuurd richting go/no-gobesluit in januari 2016. Volgens deze opdracht zou al onderzocht moeten worden of het aantal van 1.300 woningen realistisch is, of dat er een andere of gefaseerde invulling, of in het geheel geen invulling van bebouwing zou moeten komen.
In de uitspraak van de Raad van State wordt de hoogwatergeul als zodanig niet in twijfel getrokken. Ook de Klimaatdijk (brede dijk) wordt niet betwist ten opzichte van een traditionele dijk als bescherming.
Wat voor de Kamper PvdA van belang is, is om na te gaan op welke wijze de Kamper gemeenschap zo weinig mogelijk (financiële) last heeft van deze ontwikkelingen die al vanaf 1999 lopen. Er is immers al voor vele miljoenen euro's geïnvesteerd in het gebied en vele zaken zijn aan elkaar gekoppeld. De komende weken zal vanuit de overheden met man en macht worden gewerkt aan het huiswerk van de Raad van State. Over 12 weken zullen we horen of dit dan afdoende is.
De uitspraak van de Raad van State is voor de PvdA wel aanleiding voor het stellen van enkele kritische vragen aan het college.

Gebeurt er verder nog wat in de raad? Jazeker! Op woensdag 11 februari is Eibert Spaan geïnstalleerd als wethouder namens de Staatkundig Gereformeerde Partij. Hiermee is het college en de coalitie weer compleet, nadat de SP zich in december geheel onverwacht had teruggetrokken uit de coalitie. Wij wensen de heer Spaan veel succes en zijn benieuwd wat de invloed van de SGP voor het collegebeleid gaat zijn. Vanzelfsprekend volgen we met grote interesse onderwerpen als coffeeshopbeleid, kunst en cultuur, toerisme en recreatie en roering op zondagen.

Tenslotte wijzen wij u graag nog op de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart. Onze Kamper kandidaat, Cees Sanders bevelen wij van harte bij u aan!?

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00