Afbeelding

Gemeente wil 87.000 euro besparen op leerlingenvervoer

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - De gemeente wil 87.000 euro besparen door de regels voor het leerlingenvervoer vanaf volgend schooljaar strakker te hanteren. Op dit moment wordt volgens het college nog te vaak vervoer vanuit de gemeente aangeboden, terwijl een kostendekkende vergoeding voor openbaar vervoer, eventueel met begeleiding, genoeg had geweest.

"De gemeente was in het verleden eigenlijk te coulant", zegt wethouder Geert Meijering. "We hebben een quickscan laten uitvoeren om mogelijke besparingen te onderzoeken en daaruit bleek dat met de beleidsregels zelf weinig mis is. We bieden alleen soms vervoer aan in gevallen waar dat niet nodig is."

De nieuwe aanpak betekent heeft tot gevolg dat meer leerlingen met het openbaar vervoer naar school moeten, of dat zij toch met eigen vervoer gaan. Een grotere inspanning van de ouders en kinderen zelf dus. Het college suggereert dat in sommige gevallen het vervoer met andere ouders georganiseerd kan worden. De gemeente wil in overleg met de ouders over de mogelijkheden.

Bij het leerlingenvervoer hanteert de gemeente de volgende uitgangspunten: ouders moeten in staat gesteld worden het vervoer zelf te regelen; de zelfstandigheid van kinderen moet bevorderd worden; aangepast vervoer moet worden aangeboden aan wie dat echt nodig heeft; de vervoersregeling moet betaalbaar blijven.

Het college geeft aan dat er ook landelijk ontwikkelingen zijn. Sinds 1 augustus 2014 zijn leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs gelijkgesteld aan leerlingen van regulier voortgezet onderwijs. Zij komen alleen voor leerlingenvervoer in aanmerking als zij door een beperking niet of niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen.

Wethouder Meijering zegt dat het leerlingenvervoer hoe dan ook blijft bestaan voor de leerlingen die dat echt nodig hebben. Ook gaat de gemeente in overleg met gezinnen die wonen op plaatsen waar geen openbaar vervoer komt.

De gemeente denkt door de beleidsregels strakker te gaan hanteren zo'n 87.000 euro te kunnen besparen op een totaalbedrag van 1,2 miljoen euro. De gemeente ontvangt hiervoor een bijdrage uit het gemeentefonds van 500.000 euro. De resterende 700.000 betaalt de gemeente zelf. Op de eigen kosten bespaart de gemeente dan dus zo'n 12 procent met de maatregel. De gemaakte kosten zijn volgens het college niet hoger dan die van andere gemeentes, het is voor alle gemeentes een hoge kostenpost.

De gemeenteraad neemt op 5 maart een besluit. De nieuwe verordening en beleidsregels treden vanaf april 2015 in werking. Voor leerlingen die nu al gebruik maken van het leerlingenvervoer verandert er dit schooljaar niets. Aanvragen voor het nieuwe schooljaar worden op basis van de strakkere verordening beoordeeld.