Afbeelding

Esso Vermeulen heeft nu Groengas

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Bij Esso Vermeulen aan de Europa-Allee is nu Groengas te verkrijgen. Vermeulen is daarmee de eerste in Kampen. Groengas is ?well to wheel' de schoonste en goedkoopste brandstof van dit moment. Het is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot aardgaskwaliteit.

De bron van het Groengas van OrangeGas (de leverancier van Vermeulen) is rioolwaterzuivering, mestvergisting en afvalverwerking. Tussen gewoon aardgas en Groengas zit een verschil: Aardgas is een fossiele brandstof, terwijl Groengas een niet-fossiele brandstof is. Het Groengas wordt ingespoten in het aardgasnetwerk. Groengas heeft ook nog als voordeel dat het vrijwel CO2-neutraal is.

?Alles is 100 procent veilig?, vertelt eigenaar Freddie Vermeulen. ?Eigenlijk is het beveiliging op beveiliging.? Het rijden op en tanken van Groengas is ook zeer veilig. Het scoort qua veiligheid zelfs beter dan traditionele brandstoffen, want Groengas vat minder snel vlam, is lichter dan lucht en wanneer het vrijkomt vervliegt het. Dit maakt het mogelijk om Groengas op onbemande tankstations aan te bieden.

De hoeveelheden gas worden gemeten in kilo's, omdat gas niet vloeibaar is. ?Één kilo Groengas staat gelijk aan twee liter LPG?, zegt Vermeulen. ?En het raakt nooit op.? Uit bijna alle organische afvalstromen kan biogas opgewekt worden. En afval zal er altijd zijn.

Iemand die met een LPG-tank rijdt, kan geen Groengas tanken, volgens Vermeulen. ?Met de meeste benzineauto's is het echter mogelijk om een Groengastank in te laten bouwen.? Voor LPG kunt u terecht bij Esso Vermeulen aan de Installatieweg 7-A in Kampen. (De enige in Kampen met LPG)

Esso Vermeulen
Europa-Allee 4
8265VB Kampen
(038) 3314361

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.