Afbeelding
Aangeleverd.

Cyberdreigingen: Vrouwen en Minderheden zijn Kwetsbaarder dan Anderen

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Cybercriminaliteit maakt steeds meer slachtoffers. Uit een groot onderzoek blijkt nu dat deze slachtoffers niet willekeurig worden gekozen. Vijfduizend respondenten uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, namen deel aan het onderzoek. En de uitkomst is dat vooral vrouwen, minderheden en bepaalde leeftijdsgroepen het risico lopen om via het internet opgelicht of gehackt te worden. Wij leggen uit waarom en wat je kunt doen om je digitale veiligheid en privacy te beschermen.

Onrustbarende trends

De respondenten kregen een aantal algemene vragen voorgelegd over ‘verdachte online activiteiten’. Het onderzoek was vooral gericht op hoe de deelnemers hun eigen online veiligheid ervaren en inschatten. En in hoeverre hun geslacht, huidskleur, leeftijd, opleidingsniveau en inkomen daarbij meespeelden. Hun antwoorden maakten een aantal onrustbarende trends zichtbaar.
Zo waren vrouwen in de meerderheid als het gaat om gehackte social media-accounts (46% tegenover 37% van de mannen). Hetzelfde geldt voor jongeren tussen de 18 en 24 (54%) ten opzichte van ouderen boven de 65 (27%). Mensen met een donkere huidskleur leden vaker financieel verlies als gevolg van cybercriminaliteit (53%) dan het gemiddelde (41%). En degenen met een hoge opleiding (48%) en/of een bovengemiddeld inkomen (51%) voelden zich online veiliger dan degenen met lagere opleidingsniveaus (40%) en inkomens(40%).
 

Redenen

Er zijn verschillende redenen waarom iemand juist op grond van geslacht, leeftijd of huidskleur een hoger risico loopt. Vrouwen (16%) krijgen bijvoorbeeld vaker te maken met identiteitsfraude na diefstal van een tas of portemonnee dan mannen (8%). De eigen ervaring hoeft trouwens niet de stroken met de realiteit. Hoewel mensen met een hoger inkomen zich online veiliger voelen dan gemiddeld, worden ze vaker het slachtoffer van creditcardfraude.
Een van de belangrijkste inzichten uit het onderzoek is wel dat het vaak om een gebrek aan informatie gaat. Hoewel de meesten bekend zijn met antivirussoftware, maakte 67% van deze groep hier ook daadwerkelijk gebruik. 21% gaf aan dat het niet helemaal duidelijk is waar antivirussoftware heb tegen beschermt. Minder dan een derde gebruikt een VPN, en dat zijn dan ook vooral de jongeren, en slechts 8% van de deelnemers heeft een digitale kluis. Op het gebied van online beveiliging valt er dus nog veel bekendheid te winnen.
 

Digitale veiligheid en privacy beschermen

Volgens de Verenigde Naties heeft ieder mens recht op toegang tot het internet. Het is een voorwaarde voor het kunnen uitoefenen van een ander mensenrecht, namelijk het recht op vrijheid van meningsuiting. Toch zijn er nog steeds veel mensen die huiverig tegenover alle digitalisering staan, en dat is niet helemaal onterecht. Cybercriminelen liggen overal op de loer om jou je geld en je persoonlijke gegevens afhandig te maken. En hoewel er verschillende manieren zijn om deze pogingen te pareren, vergeten de aanbieders soms dat niet iedereen even tech-savvy is. Hier zetten we de belangrijkste maatregelen nog een keer voor je op een rij:

1. Antivirussoftware
De meeste antivirusprogramma’s doen eigenlijk twee dingen. Eerst scannen ze je apparaat op verdachte bestanden die een virus kunnen bevatten. Daarna zetten ze de bestanden in quarantaine om ze te herstellen of te verwijderen. Een goed antivirusprogramma is hoe dan ook aan te raden, maar de gratis varianten doen het vaak net zo goed als de duurdere.

2. VPN
Een VPN voegt een extra beschermingslaag toe aan al je internetverkeer. Al je data worden versleuteld én geanonimiseerd. Vooral als je vaak via een openbaar netwerk surft, is het inschakelen van een VPN een must. Selecteer VPN Nederland voor de dichtstbijzijnde VPN-server.

3. Wachtwoordmanager
Voor ieder account moet je een uniek en moeilijk wachtwoord gebruiken. Daarmee voorkom je dat hackers toegang krijgen tot meerdere accounts na een datalek. Je hoeft al die unieke wachtwoorden niet te onthouden, want je kunt ze ook bewaren in een wachtwoordmanager.

4. Digitale kluis
Bestanden die gevoelige informatie bevatten, zoals bankgegevens, BSN-nummers en kopieën van je paspoort, bewaar je in een digitale kluis. Zelfs als je computer gehackt is, kunnen derden niet bij deze bestanden zonder het juiste wachtwoord.

5. Tweefactorauthenticatie
Bij tweefactorauthenticatie gebruik je, naast je unieke wachtwoord, nog een manier om in te loggen op je accounts. Je kunt hierbij denken aan een vingerafdruk, sms-code of een code die je genereert via een speciale app of een los apparaatje.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 7 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 13 uur geleden