Een vol startvak bij de 2Bruggenloop.
Een vol startvak bij de 2Bruggenloop. Foto Tennekes

Tweede editie van de 2Bruggenloop breekt alle records

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - De organisatie en de hardlopers moesten er door corona even op wachten, maar zaterdag kon de tweede editie van de 2Bruggenloop eindelijk doorgaan. Het werd een loopfeestje, waarbij alle records werden gebroken. Een supersnelle winnaar en een kleine 1.400 deelnemers. Het smaakt naar meer. De uitbreiding van het evenement met een halve marathon moet nog meer lopers trekken.

Bij een succesvol evenement hoort een mooie winnaar. Dat is Robert van der Stelt. De Kampenaar volbrengt de 15 kilometer, de hoofdafstand, in een snelle tijd. 52.30 minuten. Hiermee is hij veel sneller dan Niels van Hoorn, de winnaar van de eerste editie op 30 maart 2019. 

“Maar het is geen parcoursrecord”, zegt Jeroen van Veen namens de organiserende vereniging AV Isala ‘96. De organisatie heeft immers de parcoursen onder handen genomen. “We hadden geen Kenianen, maar wel snelle lopers”, lacht Van Veen. Hij wijst op de winnaar bij de 10 kilometer. Erik Bolding uit Zwolle raffelt de 10 kilometer af in 32.15. De 5 kilometer wordt gewonnen door Bennie Thunker in een tijd van 17.42.

Met de snelheid zit het dus wel goed bij de tweede editie van de 2Bruggenloop. Daarnaast komen ook de recreatieve lopers volop aan hun trekken. “We hebben louter positieve reacties gehad. Iedereen was enthousiast. ‘Doorpakken en uitbreiden’, zeiden veel lopers.”
En dat is nu precies wat de organisatie van de 2Bruggenloop voor ogen heeft. Het succes maakt hongerig. De eerste editie in 2019 was al geslaagd met dik duizend lopers. Zaterdag deden een klein 1.400 lopers mee. “Er is ruimte genoeg voor meer lopers. We hebben nu zo’n groot start- en finishgedeelte. En de parcoursen hoeven we ook niet aan te pakken. De knelpunten hebben we eruit gehaald.”

Vanwege corona moest de organisatie wel concessies doen. Zo mocht er van de gemeente geen publiek aanwezig zijn op het Van Heutszplein. De organisatie ziet dat volgend jaar graag anders als de derde editie plaatsvindt op 26 maart. “Er is niks mooiers dan dat mensen blijven hangen. Het idee is om volgend jaar aan te sluiten bij de Bandjesavond.” 

De organisatie heeft grote plannen. De uitbreiding met een halve marathon moet het evenement nog meer cachet geven. De organisatie mikt op 2.000 deelnemers bij de derde 2Bruggenloop. “Dan trek je weer een ander publiek en het is gemakkelijk te realiseren. We kunnen een lus bij Wilsum toevoegen of bij het Reevediep. Onze sponsor Wouter Wijma van Ned Air heeft de wens dat de 2Bruggenloop een goede tegenhanger wordt van de Zwolse Halve Marathon. Maar dan hebben we wel de medewerking nodig van de gemeente. Je kunt de IJsselkade en de Vloeddijk voor een tijdje autoluw maken. Dan kun je iets neerzetten zoals in Zwolle”, besluit Van Veen.



Gerard Meijeringh