De laatste aangifte

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De laatste aangifte

De laatste aangifte omzetbelasting wordt door menig ondernemer aangegrepen om nog diverse correcties door te voeren. Meestal betreft dit de correctie voor privégebruik auto.

Tijdens onze werkzaamheden voor onze klanten, waarbij wij veelal de jaarrekening samenstellen, stellen wij ook altijd een recapitulatie van de aangiften omzetbelasting op. Deze recapitulatie leidt over het algemeen tot een suppletie-aangifte omzetbelasting.

Uiteraard komt het voor dat gedurende de loop van het boekjaar enkele onjuistheden sluipen in de administratie. Er wordt een foutieve BTW-code in het administratiepakket gebruikt, of er wordt BTW verrekend van een kostenpost die voor privédoeleinden is bestemd. Kortom, kleine fouten worden gemaakt en komen meestal boven water op het moment dat de jaarrekening of winstaangifte wordt samengesteld.

Tijdens het samenstellen van de jaarrekening komt dan tevens aan het licht dat de correcties voor het privégebruik van auto's, telefoonkosten en andere zakelijk genoten privé-aangelegenheden niet zijn gecorrigeerd in de aangifte. Voor deze correctie stellen wij dan een suppletie-aangifte op welke wij naar de belastingdienst verzenden. Over het na te heffen bedrag wordt na een periode van drie maanden na afloop van het boekjaar heffingsrente geheven.

De belastingdienst is van mening dat het te weinig aangeven van omzetbelasting moet leiden tot een verzuimboete, deze verzuimboete kan oplopen tot 5% van het verschuldigde bedrag, mits u de suppletie-aangifte op eigen initiatief indient. Of uiteraard op initiatief van uw adviseur. Als u echter wel meer BTW verschuldigd bent dan u heeft aangegeven en u dient geen suppletie-aangifte in, is er sprake van een vergrijp, ook hiervoor kan de belastingdienst een boete opleggen. Deze boete is veelal hoger dan het genoemde percentage ad 5%, wat geldt voor verzuim. Het boetepercentage voor een vergrijpboete varieert van 25% tot 100% van het verschuldigde belastingbedrag.

U kunt de genoemde boetes en de belastingrente vrij eenvoudig voorkomen. Het privé-gebruik van uw auto en andere zaken die u privé gebruikt kunt u aangeven in het aangiftebiljet onder vraag 1d.

De kans is groot dat u door het zelf aangeven van deze privé genoten voordelen, u bij het opstellen van een recapitulatie van de verschuldigde en aangegeven omzetbelasting onder een nog verschuldigd bedrag blijft ad ? 1.000. Voor per abuis niet aangegeven bedragen onder de ? 1.000 geldt dat deze na constatering bij de eerstvolgende aangifte mogen worden aangegeven. Deze verbetering leidt niet tot een boete wegens verzuim of vergrijp en leidt tevens niet tot een verschuldigd bedrag aan heffingsrente.

Ons advies, bepaal uw verschuldigde omzetbelasting over uw privé-gebruik. De kans is groot dat u en uw adviseur bij het samenstellen van uw jaarrekening of winstaangifte tot de conclusie komen dat kleine correcties boete- en rentevrij aan de belastingdienst bekend kunnen worden gemaakt.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 9 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 14 uur geleden