Afbeelding

“Nieuwe Nederlanders ontdekken cultureel Kampen”

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

Kampen, 29 oktober 2021

KAMPEN – In het kader van het kennismaken met de nieuwe leefomgeving organiseerde Quintus en het Stedelijk Museum Kampen een speciaal programma voor de nieuwe inwoners van de stad. Dit deden zij in samenwerking met W en L Opleidingen. ‘Inburgeren en de taal leren, gebeurt niet tussen vier muren. Wij gaan erop uit met de cursisten en laten zien wat Kampen te bieden heeft’, aldus Mariska Weijmer, directeur van W en L.

De nieuwe wet Inburgering biedt volgens Weijmer mooie kansen om deze samenwerking voort te zetten. In de nieuwe wet Inburgering 2022 wordt er van nieuwe Nederlanders namelijk verwacht dat ze naast de taal leren, ook participatieactiviteiten uitvoeren. De cursisten nemen deel aan deze activiteiten in een veilige setting vanuit school. Precies op deze manier maakten de nieuwe Kampenaren kennis met het Stedelijk Museum Kampen en het programma van Quintus, plekken waar ze uit zichzelf niet snel naartoe gaan. ‘De onbekendheid weghalen en meedoen binnen onze Kamper samenleving is naast de taal leren heel belangrijk’, aldus Mariska Weijmer.

Zeven groepen nieuwe Kampenaren bezochten het museum. Zij werden rondgeleid in de Schepenzaal en in de expositieruimte met het werk van Christie van der Haak. Het enthousiasme van de cursisten, in beide ruimtes, maakte duidelijk dat de waardering voor de getoonde kunst onafhankelijk is van de culturele achtergrond van mensen. Door de rondleiders werd ingezoomd op begrippen als ‘motief’ en ‘patroon’. Vervolgens gingen de cursisten zelf met patronen aan de slag bij Quintus: zij maakten gezamenlijk muziek door het spelen van verschillende soorten ritmes; daarnaast drukten zij patronen in de grafiekwerkplaats. ‘Dat het programma in de smaak viel, blijkt wel uit de vele vragen die gesteld werden over de mogelijkheden die Quintus nog meer te bieden heeft’, aldus Trudi Brink, coördinator Sociaal domein bij Quintus.

Deelneemster Shermineh beschrijft haar ervaringen als volgt: ‘Toen ik een student in taalkunde was in Iran heb ik geleerd dat cultuur en taal onafscheidelijk zijn. Als je een nieuwe taal wilt leren, dan is de cultuur kennen ook belangrijk. Bij W en L krijg ik een goede opleiding en leuke begeleiding. Ik heb het daar erg naar mijn zin. Laatst zijn we bij Quintus geweest en heb ik een mooie tijd met leuke ervaringen gehad. We maakten kunst en gingen ook muziek maken in een groep. In het Stedelijk Museum Kampen heb ik geweldige kunst gezien. Ik had een thuisgevoel door al de kamers met verschillende mooie kleuren die voor mijn gevoel in harmonie waren’.

Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 13 uur geleden