Afbeelding

Tweede aardwarmteproject ligt stil

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Michiel Satink)
IJSSELMUIDEN ? De komst van het tweede aardwarmtecluster in de Koekoekspolder is voorlopig op de lange baan geschoven. Dat bevestigt komkommerteler Wout Limburg desgevraagd. Zijn bedrijf is eind vorig jaar overgenomen door een groep investeerders.

Komkommerkwekerij Limburg is eind vorig jaar overgenomen. Bij zo'n overname gaan de baten naar de nieuwe eigenaar. ?De schulden blijven dan achter in de oude BV?, zegt curator Wim van der Kolk. Hij werd als curator aangesteld nadat vlak na de overname een van de schuldeisers van de komkommerkwekerij naar de rechter stapte. Omdat uit een lege BV niets te halen valt, vroeg deze de rechter om Limburg failliet te verklaren. De rechter honoreerde dat verzoek. Anders dan eerder in diverse media gemeld, ging het bedrijf dus niet eerst failliet en werd het vervolgens overgenomen.

Hoewel het bedrijf onder de nieuwe naam gewoon door blijft werken, is het nu aan de curator te onderzoeken of de overname vlak voor het faillissement volgens de regels is gegaan. ?Ik weet niet of het antwoord op het al dan niet rechtmatig zijn van die daad al in het eerste faillissementsverslag te geven is?, zei de curator. Dat verslag wordt eind deze maand verwacht. De nieuwe eigenaar is IJsselgrow BV. De curator kende het bedrijf nog niet. Dat is niet gek, omdat IJsselgrow BV en IJsselgrow Onroerend Goed BV pas recent zijn opgericht. Het is zelfs mogelijk dat het is opgericht alleen voor die overname. Beide bedrijven hebben als thuiadres het adres van de kwekerij van Limburg. Kweker Wout Limburg wilde tegenover deze krant niet verder ingaan op de verkoop of het faillissement. Hij bevestigt telefonisch wel het gebeuren. ?We werken nu gewoon door.? Het bedrijf kreeg een klap te verwerken door de Russische boycot van westerse producten. In 2011 leed het bedrijf als gevolg van de crisis rond de ehec-bacterie 6 ton verlies.

Kweker Wout Limburg was ook een van de initiatiefnemers voor de oprichting van een tweede aardwarmtecluster. Stil werd er al lang aan gewerkt maar in de zomer van 2012 werd het min of meer gedwongen wereldkundig gemaakt toen toenmalig staatssecretaris Henk Bleker overgehaald moest worden de termijn van een mogelijke subsidie te verlengen. Bleker stemde destijds in. Limburg zei vervolgens dat dan in 2012 de boor grond in kon. Maar er doken financiële problemen op, zo bleek in april 2013. De tuinders hadden toen al opnieuw uitstel gekregen om te voldoen aan voorwaarden voor een subsidie. De gemeente Kampen bevestigde toen dat twee ondernemers gesprekken hadden gevoerd met een bank, de provincie en de gemeente. He ontbrak de gemeente toen aan financiele middelen om deel te nemen in het project of garant te staan voor de financiering van de tweede aardwarmtebron. Gevraagd naar de huidige stand van zaken van dit aardwarmteproject, is het antwoord van Limburg kort. ?Dat project ligt stil.? De oorzaak ervan doet hij niet uit de doeken, wel voegt hij toe dat het geen directe relatie heeft met de overname en faillissement van zijn bedrijf.

Aardwarmte in IJsselmuiden kreeg landelijk aandacht juist door de clustering van aardwarmtebronnen. Geothermie wordt al gebruikt in het Westland om kassen te verwarmen. In IJsselmuiden zouden zes tot acht bronnen een groot deel van het tuinbouwgebied kunnen verwarmen. Het totale project zou 63 miljoen euro moeten kosten. Hoewel het doorgaan van de tweede bron nu dus hoogst onzeker is, zoniet zelfs geheel van tafel wordt geschoven, blijkt ook een derde bron al in voorbereiding. Wie daarvan de intiatiefnemers zijn, is niet bekendgemaakt. De eerste bron werkt inmiddels naar tevredenheid van de betrokken tuinders.