Afbeelding

Stedelijk Museum: Brouwerij de Wereld

· leestijd 1 minuut Cultuur

Gevelstenen en uithangtekens werden al door de Romeinen gebruikt. In Europese steden worden in de middeleeuwen vooral uithangtekens gebruikt. Pas als de houten gevels in de 17e eeuw meer en meer vervangen worden door stenen gevels winnen de gevelstenen hier aan populariteit. Soms toont een steen het ambacht van de bewoner aan, dan weer de oprichtingsdatum van een bedrijf, al dan niet voorzien van een spreuk. De gevelsteen die hier is afgebeeld, is afkomstig uit bierbrouwerij De Wereld. Deze brouwerij dateert uit het begin van de 16e eeuw en was tot 1920 in gebruik.
Vier eeuwen lang werd er in Kampen bier gebrouwen op de hoek Kerkstraat en Oudestraat (nrs. 246-252). Deze gevelsteen wordt daar naar een aanzienlijke verbouwing en bedrijfsuitbreiding in 1761 in de muur geplaatst. Het pand werd in 1926 volledig door brand verwoest waarna de gevelsteen uiteindelijk in het museum belandde. Op de steen staat een afbeelding van een wereldbol met daarop een kruis. In de kerkelijke kunst wordt Jezus vaak afgebeeld met een dergelijke wereldbol met kruisje in de hand. Hiermee wordt dan gesymboliseerd dat hij de redder van de wereld is. Brouwerij De Wereld gebruikte het symbool ? hoe kan het ook anders ? op een meer wereldse manier, namelijk als een bedrijfslogo.

De afgebeelde ?Gevelsteen van brouwerij De Wereld' is te zien in het Stedelijk Museum Kampen. Wilt u het museum steunen? Word dan vriend via www.stedelijkmuseumkampen.nl.

Bijschrift foto: Gevelsteen, Onbekende maker, hardsteen, 33X27X18 cm, 1761. Collectie: Stedelijk Museum Kampen.