De klokkentoren van de Brunneper Westerkerk bij nacht en ontij
De klokkentoren van de Brunneper Westerkerk bij nacht en ontij (foto: Maarten van Gemert)

Oorzaak nachtelijke luiding klokken Westerkerk vooralsnog onbekend

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)

BRUNNEPE – De nacht nadat buurtkinderen Brunnepenaren de stuipen op het lijf joegen tijdens Halloween, deden de klokken van de Westerkerk dat dunnetjes over. Inwoners van Brunnepe en de Hanzewijk werden in de nacht van zondag op maandag opgeschrikt door een in de stille nacht des te luidere luiding van de klokken van de Westerkerk. De oorzaak is vooralsnog onbekend.

Precies om middernacht gingen de klokken van de Westerkerk luiden alsof er een kerkdienst te gebeuren stond. Maar niets van dat alles. Het haalde de wijkbewoners uit hun slaap, enkele uren voordat de nieuwe werkweek begon. Om half één stopte het klokgelui en keerde de rust weder. In de Westerkerk stonden op dat moment vijf man zich het hoofd te breken over de oorzaak.

Excuses
Jan Willem Prins, voorzitter van de wijkkerkenraad, betreurt het incident zeer en maakt excuses naar de buurt. Hij bezint zich op een gebaar naar de bewoners toe van beide wijken om het goed te maken. Allereerst zijn er nu elektriciens ingeschakeld om de oorzaak te achterhalen. Een vergelijkbaar eerder incident is bij hem niet bekend maar heeft hij wel opgevangen in de wandelgangen. Hetzelfde geldt voor kerkrentmeester Berendjan Endedijk, die suggereert dat dat eerder dan twee jaar geleden is geweest toen de Westerkerk opging in de Protestantse Gemeente Kampen.

Electriciteit
De klok van de Westerkerk is computergestuurd en het verzetten naar wintertijd, in de voorafgaande nacht, gebeurt automatisch. Meer details zullen ongetwijfeld volgen uit het onderzoek dat ingesteld is. In de vroegste vroegte van maandagmorgen lag de prioriteit bij het stil leggen van de klokken.
Uiteindelijk werd besloten om de stoppen in de electriciteitskast om te zetten van de groep waarop de klokken staan. Dit blijft zo tot er meer bekend is over de oorzaak.

Gelui(dloos)
Kerkgangers moeten woensdag met Dankdag en aankomend weekeinde dus zelf in de gaten houden wanneer de kerkdienst begint. Zij worden niet opgeroepen door de klokken om te voorkomen dat op een onverwijld tijdstip de hele buurt wordt opgeroepen om niets. Al zou dat een repeterend staaltje (onchristelijk) Halloween ten beste zijn.