Afbeelding

Veldhoen: ?Forse stappen gezet richting nieuwe coalitie'

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN ? ?Er zijn forse stappen gezet, maar we zijn er nog niet.? Het zijn de woorden van Gerrit Jan Veldhoen (ChristenUnie) sprekend over de onderhandelingen afgelopen zaterdag met de SGP als beoogde nieuwe coalitiepartner.

?We zijn alle beleidsterreinen bij langs geweest en hebben gekeken naar hoofdstukken als openbare ruimte, verkeer en vervoer en handhaving om maar een paar punten te noemen. Over de inhoud kan ik verder geen mededelingen doen. De gesprekken zijn echter in goede harmonie verlopen.?

Aankomende zaterdag vindt een tweede ronde plaats waarbij de CU-wethouder als vertegenwoordiger van de grootste politieke partij aanwezig is. Veldhoen zei eerder al dat de onderhandelingen niet lang hoeven te duren en denkt dat nog steeds. ?Het is alleen wel lastig om met twee mensen per partij (de huidige coalitie bestaat na het vertrek van de SP eind vorig jaar uit CU, CDA en VVD red.) een datum te prikken waarop iedereen kan. Op basis van de agenda's moesten we afgelopen zaterdag om 12.00 uur stoppen. Nu is het wel zo dat de coalitie niet demissionair is en men dus gewoon door kan gaan met het werk.?

De komende week wordt door de partijen benut om het voorlopige resultaat van de besprekingen terug te nemen naar de eigen fractie. Veldhoen: ?Dat resultaat zetten we op papier en moet duidelijk zijn voor eenieder. Diegenen die bij de onderhandelingen zitten, weten in welke context de dingen zijn gezegd. Misschien vat een ander het wel anders op en dat moet niet. De tekst moet eenduidig zijn.?

Nuances en alinea's
Een en ander betekent wel dat het coalitieprogramma, dat in het voorjaar van 2014 het levenslicht zag, op punten zal worden aangepast. ?Soms zal het gaan om een kleine nuancering, in andere gevallen om een extra alinea?, licht Veldhoen toe. Althans als de partijen het definitief eens worden met elkaar. ?Elke partij moet uiteindelijk zelf de afweging maken of ze het eindresultaat kan onderschrijven en verantwoorden voor de eigen achterban.?

Dat er nog geen jaar naar de gemeenteraadsverkiezingen alweer coalitieonderhandelingen zijn, heeft dus te maken met de breuk met de SP. De fractie van de socialisten kon niet leven met het schrappen van de huishoudelijke hulp 1 uit de Wmo, zoals werd voorgesteld in de beleidsstukken. Daarmee stemde de SP als enige raadspartij tegen het voorstel dat de eigen SP-wethouder Sybren Gerlofsma ter hand zou nemen. Voor Gerlofsma was dat reden zijn ontslag in te dienen.

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21