Wit-Blauw pakt laatste strohalm

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN ? De korfballers van Wit-Blauw hebben nog steeds uitzicht op klassenbehoud. In eigen huis werd in de degradatiewedstrijd tegen Hoogkerk de laatste strohalm gepakt door met 23-21 te winnen van Hoogkerk. In de laatste twaalf minuten verspeelde de Kamper formatie bijna een voorsprong van tien punten. Uiteindelijk sleepte Wit-Blauw op het tandvlees de zege binnen.

De wedstrijd tegen Hoogkerk gaf eigenlijk het seizoen van Wit-Blauw in een notendop weer. De ploeg speelde ook deze keer te wisselvallig. Dit keer liep het echter wel goed af. Dat er veel spanning op de wedstrijd stond, bleek in de openingsfase. Beide ploeg zorgden voor een zeer rommelig begin. Daarna begon Wit-Blauw wat vrijer te spelen. Al snel stond Wit-Blauw op een ruime 6-1 voorsprong. Daarna drukte de ploeg niet door en liet het Hoogkerk terugkomen tot twee treffers. In de slotfase was de marge weer drie. Enkele seconden voor rust verzuimde Gert de  Vries Wit-Blauw op 12-8 te zetten door een strafworp te missen.

Na rust kwam Wit-Blauw steeds meer op toeren. Met goede aanvallen werd Hoogkerk kapot gespeeld en de voorsprong liep op naar tien punten  met nog zeventien minuten op de klok. Zo'n twaalf minuten voor het einde scoorde Jordy Last 21-12. De strijd leek beslist, maar Hoogkerk scoorde vervolgens twee keer. Daarna wisselde Harm Jam Smit de geblesseerd geraakte Jelle Visscher en vervolgens stortte Wit-Blauw in elkaar. Het was chaos in het veld en Hoogkerk kwam sterk terug. Bij 22-20 miste De Vries wederom een strafworp. Daarna maakte Hoogkerk 22-21. Er stond toen nog bijna drie minuten op de klok. Een halve minuut later zorgde Ingrid Bastiaannet voor verlichting door de belangrijke 23-21 te scoren. De 31-jarige korfbalster was wederom zeer belangrijk voor Wit-Blauw door op beslissende momenten te scoren. Na de 23-21 gebeurde er nog van alles, maar gescoord werd er niet meer. Tot grote opluchting van het publiek en de spelers.  Vooraf was de doelstelling winnen. Dat deed de ploeg, zodat de opdracht vervuld was. Met deze zege blijft Wit-Blauw nog wel hekkensluiter, maar is Hoogkerk nu in het zicht gekomen. Het onderlinge verschil bedraagt nog maar een punt.

De spanning en opluchting was na afloop van het gezicht van Wit-Blauw-trainer Harm Jan Smit af te lezen. ?Dit is niet normaal. Zestig minuten waren we veel beter. In de eerste helft hebben we verzuimd om voldoende afstand te nemen. In de tweede helft hebben we goed gespeeld, tot negen minuten voor tijd. Toen Jelle eruit ging, ontstond er paniek. Ineens was het weg bij ons. Voor mij is dat ook een les geweest. Je moet niet te vroeg wisselen, maar ik dacht al aan volgende week.?  Ondanks de terugval had Smit complimenten in huis voor zijn ploeg. ?De druk was heel hoog. Daar zijn we goed mee omgegaan. Dat is Wit-Blauw. Als het moet, laten ze het zien. Er stond vandaag een team. Dit geeft heel veel vertrouwen.?