Afbeelding

Zo'n 200 Kampenaren bezoeken protestactie Plantage

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Zo'n 200 Kampenaren bezochten donderdagavond De Plantage om gezamenlijk uiting te geven aan hun afschuw over de aanslag woensdag in Parijs. Burgemeester Bort Koelewijn riep de inwoners van de gemeente daar woensdagavond via Twitter en de media toe op.


"Gisteren is de wereld getuige geweest van een aanslag op onze vrijheid", sprak Koelewijn de aanwezigen toe. "Een aanslag op onze democratie, een aanslag op de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst en levensovertuiging."

_T8A0219_Stilte bijeenkomst_Brug

Koelewijn gaf aan dat de medewerkers van Charlie Hebdo de vrijheid van meningsuiting verdedigden via hun pen of potlood en dat ook de politieagenten zich sterk maken voor de democratie door uitoefening van hun beroep. "De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, daar zijn we trots op en dat moeten we met elkaar koesteren."

_T8A0360_Stilte bijeenkomst_Brug

Tot slot benadrukte hij dat in de samenleving geen plek is voor haat en razernij. "Laten wij als gemeenschap in Kampen schouder aan schouder blijven staan voor onze vrijheid en voor onze vrijheidsrechten, voor ieder van ons."

_T8A0166_Stilte bijeenkomst_Brug

Ewoud ten Kleij, journalist van De Stentor, sprak de aanwezigen toe namens de gezamenlijke Kamper pers, met een door hem geschreven tekst. Hij begon met de woorden die de afgelopen dagen vele malen de wereld zijn gegaan: 'Je suis Charlie'. "Wij zijn geraakt, ik ben geraakt. Als brenger van het vrije woord, maar bovenal als burger in een vrije democratie. Ik ben niet angstig, maar meer gedreven. Gedreven om als pers de vrijheid te gebruiken zoals we die mogen gebruiken. Om in mijn geval de inwoner van de gemeente Kampen op de hoogte te houden. Te informeren. En om ons van die vrijheid ook heel bewust te zijn. Sinds gisteren nog veel bewuster."

Foto's volgen.