Roel Kuiper benoemd tot voorzitter College van Bestuur Theologische Universiteit

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN ? De Raad van Toezicht van de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken in Nederland heeft professor dr. Roel Kuiper per 1 mei 2015 benoemd tot voorzitter van het College van Bestuur. Dat is woensdagmiddag om 12.00 uur bekend gemaakt. Kuiper volgt in deze bestuursfunctie professor dr. Mees te Velde op, die op 26 juni 2015 met emeritaat gaat. Op die datum neemt Kuiper ook het rectoraat op zich.

Dominee Jan Ophoff, voorzitter van de Raad van Toezicht, is blij dat Kuiper kon worden benoemd. "De theologie in Nederland bevindt zich in turbulent vaarwater. Als zelfstandige, kerkelijke instelling staat de universiteit in Kampen voor stevige uitdagingen en spannende vragen, ook in de samenwerking met anderen. Tegelijk worden aan docenten en hoogleraren hoge eisen gesteld in onderwijs en onderzoek", aldus Ophoff. ?We zijn blij dat we op voordracht van de senaat in Roel Kuiper een bestuurder hebben gevonden die daar leiding aan kan geven. Hij heeft brede academische ervaring en visie op het hoger onderwijs, is bekend met het politieke krachtenveld waarin daarover wordt beslist, en heeft als historicus en betrokken kerklid gevoel voor het eigen karakter van universiteit.'

Het College van Bestuur van de Theologische Universiteit wordt daarmee in de jaren 2015-2018 gevormd door dr. Roel Kuiper en drs. Jan de Jong. Kuiper treedt op als voorzitter en rector naast zijn werkzaamheden als buitengewoon Kamper hoogleraar "Christelijke identiteit in maatschappelijke praktijken" en senator voor de ChristenUnie in de Eerste Kamer. "Voordracht en benoeming kwamen voor mij als een verrassing", laat Kuiper in een reactie weten. "Ik ben immers geen theoloog en werk nog niet zo lang in Kampen. Ik proef echter veel vertrouwen en ben afgelopen tijd toegegroeid naar het accepteren van deze bestuursfunctie."

De benoeming in Kampen heeft als consequentie dat Kuiper zijn bijzonder hoogleraarschap voor de Stichting Christelijke Filosofie aan de Erasmus Universiteit zal beëindigen. "Ik ben sinds 1998 bijzonder hoogleraar in Rotterdam, heb er altijd met plezier gewerkt, en leg dit werk met pijn in het hart neer, vooral ook vanwege het contact met de studenten. Het christelijk hoger onderwijs heeft echter mijn hart. Nu mag ik daaraan dienstbaar zijn in een nieuwe rol op een andere plek in Gods koninkrijk".

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 12 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 13 uur geleden