Afbeelding

Vergunninghouders krijgen parkeergeld terug

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Vergunninghouders uit de binnenstad krijgen een deel van de kosten van de parkeervergunning terug van de gemeente. Wethouder Geert Meijering maakte dit dinsdag bekend. De maatregel is een gevolg van de slecht functionerende meters in de binnenstad. Parkeren is hierdoor voor bezoekers al sinds 17 december gratis. Volgens de wethouder is het niet meer dan redelijk dat ook de vergunninghouders worden gecompenseerd.


Ook bezoekers van de binnenstad die de afgelopen weken wel betaald hebben, worden gecompenseerd. De meters in de binnenstad zouden volgens de wethouder, zolang de problemen niet volledig opgelost waren, 'op afstand uitgeschakeld worden', maar de laatste weken wordt duidelijk dat dit niet volledig gelukt is. Sommige binnenstad bezoekers wisten hierdoor niet dat niet betaald hoefde te worden en hebben bij de wel werkende automaten gewoon betaald. Als zij met een bon de betaling aan kunnen tonen, krijgen zij het vergoed.

Vergunninghouders die hun vergunning in 2015 niet verlengden en een boete kregen voor parkeren op een vergunninghoudersplek, moeten de boete volgens burgemeester Bort Koelewijn gewoon betalen. Het gaat hier volgens hem om een andere situatie. Vergunninghouders hebben exclusieve plekken, die vaker vrij zijn. Als je daar zonder vergunning parkeert en een boete krijgt, dan is die gewoon rechtmatig.

Burgemeester Koelewijn erkent wel dat het, hoewel 'rechtmatig' niet echt 'redelijk' is als toezicht de tijd die ze over hebben nu ze de gewone parkeerders niet hoeven te controleren, in gaan zetten om de vergunninghouders extra te controleren. "Zij gaan nu iets meer aandacht besteden aan zaken als hondenpoep en rondslingerend vuil."

De problemen met parkeerautomaten duren volgens het college nog minstens een week. Zolang kan er dus ook nog vrij geparkeerd worden.
Het college heeft nog niet in beeld wat de totale kosten van alle problemen zijn. "Daar durf ik geen uitspraken over te doen op dit moment. Dat zou te ongericht zijn", aldus wethouder Meijering. "Wel weet ik dat het terugbetalen van de vergunninghouders ongeveer 20.000 euro per maand kost". Bovendien meldde Meijering eerder al dat de gemeente zo'n 120.000 euro per maand aan het parkeren verdient. Dat is zo'n 2.308 euro per week. Het college gaat waarschijnlijk proberen de gemiste inkomsten op de plaatser van de parkeerautomaten te verhalen, maar kan nog niets zeggen over de slagingskans.

De problemen met de automaten hebben vooral te maken met overgevoeligheid van toetsen en sensoren in de parkeerautomaten. Hierdoor ontstaan problemen bij het doen van transacties. Wethouder Meijering zegt voortdurend contact te hebben met de leverancier om de problemen die er nog zijn op te lossen. Het probleem zit volgens hem voor een groot deel in de software.

Als de problemen zijn opgelost en weer betaald moet worden, dan wordt dit volgens het college uitgebreid bekend gemaakt.