Afbeelding

Koelewijn noemt 2015 'het jaar van de aandacht'

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - 2015 wordt wat burgemeester Bort Koelewijn betreft 'het jaar van de aandacht'. De bevolking moet omzien naar elkaar. "Zodat geen enkele inwoner aan het eind van het jaar hoeft te zeggen: 'ze hebben zich niet om mij bekommerd'." Hij sprak de woorden tijdens de traditionele nieuwjaarsspeech waar hij op een groot scherm een nieuw wapen in deze strijd presenteerde: www.kamperkracht.nl.

De gemeente krijgt in 2015 de zware taak om de zorgtaken van het Rijk over te nemen en krijgt daar bovendien flink minder geld voor dan voorheen beschikbaar was. Koelewijn hoopt dat de zogenoemde Kamper Kracht het middel is waarmee deze nieuwe samenleving vormgegeven kan worden. "We moeten omkijken naar elkaar en aandacht hebben voor elkaar".

Met Kamper Kracht wordt de kracht bedoeld die de samenleving zelf kan hebben om iedereen mee te laten doen aan de samenleving. Het gaat dan vooral om vanuit de burgerij opgezette initiatieven die bijdragen aan het algemeen welzijn. Bij voorkeur zonder tussenkomst van de overheid. "Want dan loop je enkel het risico weer tegen bestemmingsplannen aan te lopen", grapte Koelewijn.

Tijdens de receptie werd een, volgens de burgemeester, uitgelezen voorbeeld van Kamper Kracht via video gepresenteerd; De Weggeefschuur. Een particulier initiatief van Denise Eilander en Debby Klooster. Gedraaid door 6 vrijwilligers. De Weggeefschuur zamelt bruikbare spullen in die anders weggegooid zouden worden. Deze kunnen gratis worden afgehaald door mensen die rond de armoedegrens leven.
De weggeefschuur is één van de initiatieven die wordt getoond op de dinsdag gepresenteerde website www.kamperkracht.nl. De site toont voorbeelden van initiatieven uit de samenleving die blijk geven van Kamper Kracht en wil burgers inspireren zelf ook een project op te pakken of te ondersteunen. Ook kunnen hulpbieders en -zoekers elkaar via het platform ontmoeten.