Afbeelding

H2O

· leestijd 1 minuut Cultuur

De jaren vijftig in Nederland. Jaren van wederopbouw en beginnende welvaart. Zo ook in Kampen. Van 1950 tot 1956 speelt de discussie over het al dan niet dempen van de Burgel ten behoeve van nieuwe parkeerplaatsen. Uiteindelijk wordt de Burgel versmald. In 1951 worden de stoomtreinen op het Kamper lijntje vervangen door diesels. Sigarenfabriek Smit & Ten Hove bestaat 100 jaar in 1950. Een jubileum dat een jaar later nagevolgd wordt door Berk. Maar er vestigden zich ook nieuwe bedrijven. Al in 1947 vestigde Schokbeton zich in Kampen. Het bedrijf leverde prefab betonnen schuren voor de boerderijen in de Noordoostpolder, later ook voor de Flevopolders. Midden jaren vijftig bood Schokbeton Kampen werk aan 600 mensen.
In Kampen waren de welvaartsverwachtingen rond de inpolderingen hoog. De stad zou een toegangspoort voor het nieuwe land zijn en tevens beschikken over een groot achterland. De dijkdichting van Oostelijk Flevoland op 13 september 1956 was voor de stad dan ook aanleiding tot het houden van een drie weken durende feestmanifestatie. Van 7 augustus tot 1 september 1956 bruiste de stad van activiteiten die georganiseerd werden onder de naam ?Operatie H2O'. De afgebeelde penning die de stad in het kader van Operatie H2O liet slaan, herinnert nog aan die hooggespannen verwachtingen die uiteindelijk niet uitkwamen.

De afgebeelde ?Gedenkpenning' maakt deel uit van de collectie van het Stedelijk Museum Kampen. Wilt u het museum steunen? Word dan vriend via www.stedelijkmuseumkampen.nl.

Bijschrift foto: Gedenkpenning, Ontwerper?, messing, diam. 6,5 cm, 1956. Collectie: Stedelijk Museum Kampen.