Afbeelding

World Press Photo Expositie strijkt neer in Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De internationale World Press Photo Expositie strijkt binnenkort weer neer in Kampen. Van vrijdag 30 januari tot en met zondag 1 maart zijn foto's van wereldberoemde fotografen te zien in het Ikonenmuseum. Daarnaast worden er lezingen gegeven door bekende fotografen.

Een bommenmaker in Aleppo (Syrië), de enorme ravage die de tyfoon Haiyan aanrichtte op de Filippijnen, een laatste omhelzing met een dode tussen het puin van de Bengaalse textielfabrieken Rana Plaza. De beelden uit het wereldnieuws zijn soms hard. Maar ook spectaculair, zoals een alpine-skiër in een slalom en een wedstrijd met sledehonden. Of hartverwarmend, zoals een portret van een bonobo. Dit is slechts een greep uit de veelzijdige expositie die ruim 150 foto's telt.

Deze beelden zijn de winnaars van de 57ste editie van de internationale fotowedstrijd World Press Photo in onder meer de categorieën nieuws, sport, natuur, portret en dagelijks leven. Er deden in totaal ruim 5.700 fotografen mee, uit 132 landen, met een totaal van bijna 100.000 foto's. Uiteraard heeft de winnende foto Signal een speciaal plekje: een iconisch beeld van Afrikaanse migranten die in het donker in de maneschijn met uitgestrekte armen een telefoonsignaal proberen op te vangen.
Dit is de tweede keer dat de bekende expositie na een wereldreis neerstrijkt in de sfeervolle historische Hanzestad aan de IJssel. Vorig jaar richtten fotoliefhebbers de stichting World Press Photo Kampen (WPPK) op, omdat de tentoonstelling sinds 2010 niet meer te zien was in de regio; dit werd door velen als een gemis ervaren. De eerste editie trok ruim 5.000 bezoekers.

Op de foto bij dit artikel zijn Afrikaanse migranten te zien op het strand van Djibouti. Ze richten hun mobiele telefoons richting buurland Somalië, in de hoop dat ze een goedkoop netwerk kunnen oppikken om te bellen.