Het Kulturhus IJsselmuiden met daarin de bibliotheek
Het Kulturhus IJsselmuiden met daarin de bibliotheek

Schrappen van verdere bezuinigingen op SAMBIQ

Ingezonden Ingezonden

In 2020 werd voorafgaand aan het vaststellen van de begroting duidelijk dat de gemeente Kampen voor 6 miljoen moet bezuinigen. Om de bezuiniging te realiseren, heeft de ChristenUnie o.a. ingestemd met een bezuiniging van € 500.000 op de grote culturele instellingen SAMBIQ (Stadsgehoorzaal, Archief, Museum, Bibliotheek en Quintus).

Behoud van bibliotheek in IJsselmuiden

Inmiddels hebben de culturele instellingen een bezuiniging gerealiseerd van € 250.000. Door corona is het overige deel van de bezuiniging doorgeschoven tot 2024. Maar het wordt steeds duidelijker dat verdere bezuinigingen zullen leiden tot ongewenste consequenties voor de culturele voorzieningen in de gemeente. Zo komt het voorbestaan van het Kulturhus in IJsselmuiden, waarin zich ook de bibliotheek van IJsselmuiden bevindt, in gevaar. Vanaf het begin van de bezuinigingsronde heeft de ChristenUnie aangegeven dat deze bezuiniging op SAMBIQ niet zou mogen leiden tot sluiting van de bibliotheek in IJsselmuiden. Een bibliotheek is erg belangrijk in een samenleving: mensen ontmoeten elkaar, kunnen er een krantje lezen, of een kop koffie drinken. Een bibliotheek verbindt, gaat eenzaamheid tegen en is een belangrijke speler in de strijd tegen laaggeletterdheid. Bij de begrotingsbehandeling donderdagavond zei raadslid Martine Wiltjer van de ChristenUnie: “De sluiting van de bibliotheek in IJsselmuiden is voor ons niet bespreekbaar”

Schrappen verdere bezuiniging

Inmiddels ziet de financiële toekomst binnen de gemeente Kampen er gelukkig weer positiever uit. Het is mogelijk om de verdere bezuiniging op SAMBIQ te schrappen, om zo de culturele basisvoorzieningen in de gemeente op orde te houden. De PvdA, KS, GL, CDA, D66 en de ChristenUnie dienden hiervoor een amendement op de begroting in. Er was een meerderheid voor dit besluit.

Wethouder Van den Belt (links) en Liset Vollebregt van de WachtVerzachter.
Zandloper overhandigd aan wethouder Van den Belt als markering start WachtVerzachter Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Livera alweer 5 jaar terug in Kampen en dat wordt gevierd met 5 dagen met 20% korting Partnerbijdrages 14 uur geleden
Afbeelding
Wijkverpleging IJsselheem, werk dat er echt toe doet Partnerbijdrages 14 uur geleden