Afbeelding
Foto Tennekes

Stadsdichteres Brigitte Wolthuis gaat met ‘De Kaartenkar’ en leerlingen door Wilsum (3 foto’s)

· leestijd 1 minuut Algemeen

Vrijdagochtend 12 november 10.15 uur was de rondtocht met ‘De Kaartenkar’ vanaf de Regenboogschool in Wilsum. De kar startte op het schoolplein en ging daarna de Westenbergstraat af richting de Molenbelt, op naar de Dorpstraat en om te eindigen op de Brink. Tijdens elke stop drogen steeds drie leerlingen een gedicht voor.

‘Alle Kampenaren moeten de Kaartenkar leren kennen’, vindt stadsdichter en grafisch ontwerper Brigitte Wolthuis. Daarom gaat ze met een educatief project naar de dorpen van Kampen, te beginnen met Wilsum. Rond een actueel thema in het dorp werkt ze met kinderen van de bovenbouw en presenteert dit aan alle dorpsgenoten.

De Kaartenkar is een mobiele handkar waar je ansichtkaarten met gedichten kunt kopen, beschrijven en meteen op de post doen.
‘Door COVID ben ik gaan zoeken naar nieuwe wegen om de Kaartenkar aan de Kamper bevolking te laten zien en heb toen een educatief project bedacht waarin ik met bovenbouwkinderen van de basisschool rond een actueel thema ga dichten en vormgeven. Uiteindelijk maakt elk kind een eigen gedicht en geeft dit zelf vorm op een ansichtkaart,’ vertelt Wolthuis.

De gemeente Kampen subsidieert dit project vanuit het Heropeningsfonds.

Brigitte: ‘In Wilsum ben ik gaan praten met Albert Boeve, als betrokken inwoner actief bij de werkgroep Angelusklok, en hebben we gezocht wat speelt in het dorp. Dat is natuurlijk het 700-jarig bestaan van Wilsum en de onlangs gegoten replica van de Angelusklok in de Lambertuskerk.

Een uitgelezen thema voor een kunstles aan de bovenbouw van de basisschool.’

Carien-Louise Bezemer, juf van de bovenbouw was meteen enthousiast over het project en blij met aandacht voor taal, poe¨zie, kunst en het onderwerp wat dicht bij het dorp staat.
‘Wat wa´s het leuk met deze kinderen te werken’, vertelt Wolthuis.

‘Ter voorbereiding maakten de kinderen een dorpswandeling met informatie over het 700-jarige dorp, ze beklommen de toren en bekeken de Angelusklok. We hebben ‘gemindmapt’ over het thema, gedicht en vormgeven.’ ‘De kinderen waren geconcentreerd en zochten intens om zo dicht mogelijk
bij eigen woorden te komen en uit te drukken wat ze voelden en dachten.

Ook Wolthuis is aan het werk gegaan en heeft een prachtig dorpsgedicht geschreven over 700 jaar Wilsum en de Angelusklok.
Het gedicht blijft geheim tot vrijdag de twaalfde november. Dan klimmen kinderen, stadsdichter en Kaartenkar op een platte kar en gaan het dorp door. Op strategische plekken in het dorp staat de kar stil en dragen kinderen de eigen gedichten voor.

Op het dorpsplein, zal Brigitte Wolthuis dan het dorpsgedicht voor het eerst voordragen aan het dorp. Van het gedicht is ook een ansichtkaart te koop bij de Kaartenkar.

Afbeelding
Afbeelding