Jan Willem Schutte van ChristenUnie Kampen
Jan Willem Schutte van ChristenUnie Kampen

ChristenUnie is blij met vaststellen begroting 2022

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

Donderdag 11 november heeft de gemeenteraad van Kampen unaniem de begroting 2022 vastgesteld.

Jan Willem Schutte van de ChristenUnie: “Ondanks de grote bezuinigingsoperatie 2 jaar geleden in 2019 en Covid-19 pandemie is er deze raadsperiode veel gerealiseerd in Kampen. Kampen is mooier en beter geworden. Het coalitieprogramma is bijna in het geheel uitgevoerd en dat is een enorme prestatie. We willen daarvoor de collega raadsfracties, het college en organisatie bedanken voor hun inzet en samenwerking. We geven een gemeente door aan de nieuwe gemeenteraad in 2022, met een financieel duurzaam sluitende begroting waarin nog ruimte is voor nieuwe beleidsvoornemens van bijna een miljoen Euro. Dit is belangrijk want er zijn nog een aantal grote onderwerpen waar de gemeente mee aan de slag moet zoals het verder uitwerken en uitvoeren van de energietransitie, opstellen en uitwerken van de visie voor de binnenstad en Schans Buitenwacht, om er maar een paar te noemen”.

Beloofd is beloofd.

Bij de bezuinigingen in 2019 moest de gemeenteraad een besluit nemen over de verhoging van de Onroerendezaakbelasting (OZB) voor niet-woningen. Dit was voor de ChristenUnie een lastig besluit. Het verhogen van de belastingen mag geen doel op zich zijn maar een uiterst middel wanneer er aan de uitgavenkant geen mogelijkheden meer zijn om de begroting sluitend te krijgen. Belastingverhoging is dan nog het enige instrument om de begroting duurzaam sluitend te krijgen. De ChristenUnie heeft in 2019 aangegeven wanneer de begroting weer ruimte heeft, deze maatregel terug te draaien. Nu bij de vaststelling van de begroting 2022 is er de mogelijkheid om dit te herstellen.

De ChristenUnie heeft samen met VVD, SGP, GBK en CDA een amendement ingediend om de ‘OZB niet-woningen met 8% boven-trendmatig te verhogen’, terug te draaien. Dit is een hart onder de riem voor de ondernemers in Kampen die het vaak door Covid-19 toch al lastig genoeg hebben gehad. Ook de wijk- en buurthuizen die ook onder deze maatregel vallen zijn daardoor goedkoper uit. Dit amendement is met een ruime meerderheid aangenomen.

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 13 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 15 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41