Voor het eerst ligt er een botter op de nieuwe botterhelling.
Voor het eerst ligt er een botter op de nieuwe botterhelling. Job Jager

Stichting tot behoud Kamper Botters blij met de nieuwe Botterhelling.

Ingezonden Ingezonden

Vrijdagmiddag is er voor het eerst een botter op de nieuwe Botterhelling uit het water gehaald voor restauratie. Spannend was het wel een beetje of het hellingen van de Kamper botter de KP32 voor de eerste keer goed zou verlopen. Er zit een knikje in het hellingbed maar daar was weinig van te merken. Dat knikje is nodig omdat het hellingbed niet te lang mocht zijn omdat hij in de IJssel ligt. De botter KP32 is lek in het voorschip en er moet een nieuwe voorsteven in. In de Botterloods staat nog steeds de botter KP41 voor een hele grote restauratieklus. De vrijwilligers van de Kamper Botterstichting zijn er maar druk mee. Waarschijnlijk nog de hele winter, maar na 27 jaar buiten gewerkt te hebben aan de 3 Kamper Botters is de mogelijkheid nu om lekker in de loods aan de KP41 te werken een waar genot. De KP32 blijft wel buiten staan.

De KP32 is gebouwd in !885 en heeft vanuit Kampen tot 1958 gevist met fam. Drenth. Hij is bijna 13 meter lang en meer dan 4 meter breed. De lier op de nieuwe helling is een hele oude lier van meer dan 70 jaar oud en was een van de 8 lieren die hier op de werf bij van Goor heeft gestaan. Leuk om met een monumentale lier een moumentale botter uit het water te halen. 

De vrijwilligers van de Kamper Botterstichting vinden het erg fijn dat de helling goed werkt en dat het onderhoud en de restauratie van de Kamper Botters nu veel makkelijker  en plezieriger gaat. Dus hebben ze meer tijd over voor het behoud van deze stoere oude Kamper visserschepen.

Op woensdagavond, zaterdagmorgen en meestal op de vrijdagmiddag wordt er hard gewerkt op de Botterhelling en in de Botterloods en bent U van harte welkom om te komen kijken of zelfs een handje mee te helpen.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.