DUIDELIJKE WINST KORFBALLERS DOS IN DERBY

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben in Dronten een overtuigende overwinning behaald op ASVD/Kwoot. In een bomvolle sporthal stond het na een matige eerste helft 7-9 en was DOS in de tweede helft duidelijk beter in de afronding. Eindstand 18-25.
DOS startte de wedstrijd zonder topscoorder René Bruggeman, die net vader was geworden. Hij werd vervangen door Matthijs Bastiaan, die in de eerste twintig minuten ongelukkig speelde, maar daarna een goede wedstrijd liet zien. Bastiaan werd met zes treffers topscoorder in deze derby.
Dat Bastiaan zo vaak tot scoren kwam, was ook de verdienste van André Beens. De toprebounder vocht lastige duels uit in de korfzone. ASVD probeerde Beens te dwingen om in de aanval te spelen, maar de routinier trapte niet in die opzet. Hij bleef in de paalzone staan en bediende van daaruit met Nynke Links in de aangeefpositie de puntspelers Bastiaan en de goed op dreef zijnde Yvonne ten Hove. Ten Hove scoorde vijf keer en deed dat, zoals zo vaak, op belangrijke momenten.
Tot 4-4 ging de wedstrijd gelijk op. DOS moest het vooral hebben van het tweede aanvalsvak, waar met name Michaël Jongman en Linda Treep het vizier op scherp hadden staan. Beiden scoorden vijf maal. Camiel van Keulen speelde in dit vak sterk in de rebound. Hij won daar de meeste duels, waarbij vooral de verdedigende rebounds belangrijk waren, omdat ze zorgden voor minder schotkansen bij de Dronter ploeg. Met Iris van Dijk daar tussendoor spelend zorgde dit vak voor een constante dreiging.
Vanaf 4-4 ging ook het eerste aanvalsvak scoren. Beens: ?We probeerden te lang het spel te spelen, alsof René nog in ons vak stond, maar Matthijs is gewoon een andere speler. Toen we dat goed oppikten begon het ook bij ons te draaien. Ik pakte steeds vaker de eerste reboundpositie en daardoor moest ASVD anders gaan verdedigen. En Yvonne en Matthijs waren daarna ook lekker zuiver.? Bastiaan zorgde met twee schoten van dichtbij voor 4-6, waarmee het eerste gaatje was geslagen en hij zichzelf ook in de wedstrijd speelde. Tot de rust bleef de marge twee: 7-9.
Na rust leek DOS in tien minuten tijd de wedstrijd te beslissen. Twee afstandschoten van Ten Hove brachten de marge op vier. Daarna kreeg Jongman een strafworp mee, waarna schoten van Bastiaan, Links, Van Dijk en opnieuw Bastiaan zorgden voor een 9-16 tussenstand na elf minuten spelen. ASVD leek verslagen, maar twee wissels aan Dronter zijde brachten nieuwe hoop bij het thuispubliek. Vooral invaller Selwin Edzes, die vier keer scoorde, was continu dreigend. Wil de Dronter degradatiekandidaat nog koersen op handhaving, dan zou Edzes gewoon in de basis moeten starten. In vijf minuten tijd kwam ASVD tot op drie doelpunten, 13-16. Ten Hove stuitte van afstand de scoringsdrang van ASVD: 13-17 en bij 14-17 forceerde Treep slim een strafworp: 14-18.
Bij 15-19 gooiden Treep en Jongman de wedstrijd op slot door van afstand raak te schieten. Deze zes doelpunten verschil, 15-21, was voor ASVD onoverbrugbaar in de tijd die nog restte. DOS ging wat vertragen, pakte af en toe een doelpunt mee en won uiteindelijk verdiend met 18-25.
Invaller-coach Sandra Schreurs, Remco Jacobs was in het buitenland, was uiteraard tevreden met het resultaat: ?Ook in de fases dat het niet helemaal lekker draaide bleven we rustig zoeken naar onze kansen. Cruciaal was het spel van André Beens, die zijn vak van onder de korf prima gecoacht heeft. Toen ons eerste aanvalsvak in de gaten kreeg hoe ze moesten omgaan met de tactiek van ASVD, liepen we ook weg. Ik denk dat 18-25 een goede afspiegeling is van het krachtsverschil.?
Doelpunten DOS: Matthijs Bastiaan 6x, Linda Treep, Yvonne ten Hove en Michaël Jongman 5x, Iris van Dijk 2x, Nynke Links en André Beens 1x