Afbeelding

Hervormd Mannenkoor trekt volle Bovenkerk

· leestijd 2 minuten Cultuur

Door Dian Kiesbrink en Niek Teune
KAMPEN ?Op dinsdag 23 december vond het jaarlijkse kerstconcert van het Hervormd Mannenkoor IJsselmuiden-Grafhorst plaats. Traditiegetrouw was een bomvolle Bovenkerk het decor van de avond. Het koor en de meewerkende musici lieten zich van hun beste kant zien.

Voorzitter Dick Heldoorn noemde het kerstconcert onlangs ?een hoogtepunt in het jaar'. Dirigent Freddy Veldkamp is het daar volledig mee eens. ?In de periode rondom kerst dirigeer ik bij veel concerten, maar deze is echt uniek. Naast de samenzang is er namelijk veel koorzang, wat bij andere uitvoeringen minder aan de orde is. Ik merk dat het koor enorm naar dit concert toeleeft. Om het concert dan uiteindelijk op een locatie als deze te mogen beleven, is heel bijzonder.'
Het Hervormd Mannenkoor werd ondersteund door organist Harry Hamer en vleugelist Johan Bredewout. Duo Friends zou ook aanwezig zijn, maar door de afwezigheid van Gerlinda van den Berg, speelde Corrie Wielink alleen. Zij ondersteunde het koor met haar vioolspel. Sopraan Judith Sportel had ook een duidelijk aandeel in het programma.

Nadat 19:30 uur het concert was begonnen met een kerstintrada, volgde de opening door voorzitter Heldoorn. Hij heette de vele bezoekers hartelijk welkom. Samenzang stond daarna op het programma, waarna het Hervormd Mannenkoor drie stukken opdroeg. ?Domini Fili Unigenite' werd mooi en gedragen gezongen. Bij ?Sanctus' had ook Judith Sportel een aandeel. De sopraan en het koor wisselden elkaar af, waarna ze aan het eind gelijktijdig zongen en ook in volume stegen. Dit op een hele mooie, vloeiende wijze. De vertalingen van de gezongen teksten waren achterin het programmaboekje te vinden.

Het tweede blok begon met repertoire van het Hervormd Mannenkoor. ?Overdenking' en ?How great our joy' werden vol gevoel gezongen. ?Klokkenklank in kerstfeesttijd' was opnieuw een stuk waarbij de sopraan betrokken was. De klokken kwamen in de hele lofzang terug. Het publiek in de afgeladen kerk was zichtbaar bewogen.

Na de lofzang van Simeon, die door zowel publiek als musici gezongen werd, was het tijd voor opnieuw repertoire van het Hervormd Mannenkoor. ?Eeuwenlang geleden' werd samen met violiste Corrie Wielink opgedragen. Wat opviel was de uitstekende verhouding tussen het koor en de instrumenten, die ook goed bij het daaropvolgende ?Psalm 72' tot uiting kwam. Het stuk ?Walk in the Light' verdient een aparte vermelding. Deze werd a capella gezongen. In de akoestiek van de Bovenkerk klonk dit werkelijk adembenemend.

Een ander intermezzo was daarna aan de orde, om vervolgens te worden opgevolgd door het laatste blok van de avond. In dit blok zong het Hervormd Mannenkoor ?For unto us a child is born' en ?Stille Nacht'. Met name het tweede stuk werd heel mooi en rustig opgedragen. De koorleden zongen hun gedeeltes met hart en ziel en de passie bij de dirigent was ook duidelijk te zien.
Toen het laatste blok afgesloten was, nam voorzitter Dick Heldoorn de microfoon om de aanwezigen toe te spreken. Hij bedankte ze voor hun komst en wenste ze een goede reis naar huis. Afsluitend volgde een orgelimprovisatie met aansluitend ?Ere zij God', wat gezongen werd met tegenstem van het Hervormd Mannenkoor. Dankbaar kijkt het koor terug op een geslaagd kerstconcert.
Foto: Herman ten Berge