Recessiereces

Algemeen

Politiek en bedrijfsleven zijn goeddeels met Kerstreces. Reces in recessietijd betekent nog meer rust. De kranten kunnen echter gevuld blijven. Nieuws blijft er komen natuurlijk. Eindelijk is er rust en ruimte voor positiever nieuws. Aansluitend op de sfeer van Kerst. Of bedriegt de schijn?

Kampen bleef aan de oppervlakte rustig na Kerst in Oud Kampen. Maar in de opmaat naar Kerst in Hedendaags Kampen was menigeen druk met organisatie en planning. De kerken stroomden vol evenals de restaurants, al naar gelang ieders behoefte en prioriteit. Ondanks het Kerstreces moeten politiek en bedrijfsleven alert blijven. Voor je het weet doemen er plots calamiteiten op zoals schandalen of verkeerde orders, die toch op tijd geleverd moeten worden.

Kerst in Oud Kampen was een doorslaand succes. Minder bezoekers dan vorig jaar door de regenachtige zaterdag maar toch viel op die eerste dag van KiOK de aanloop niet tegen. Heel sportief en realistisch want in de tijd van Oud Kampen regende het tenslotte ook wel eens. Het parkeren was goed geregeld. De gemeente was er niet bij betrokken waardoor er geen superslimme, dure adviseurs van buitenaf werden aangetrokken. Als je over Sail Kampen begint, gaan ten stadhuize de ogen blinken en lijken de pupillen in Eurotekens te veranderen. Dan neemt overmoed de overhand ten koste van realiteitszin. Zoals Kampen Zuid een station buiten Kampen blijft, zo blijft ook het parkeren daar ver weg van de stad. En externe adviseurs, hoe duur en geleerd ook, hebben natuurlijk geen kennis van lokale evenementen die ze derhalve niet kunnen inschatten. Toegegeven, als je het aantal bezoekers per auto moet inschatten is het ook verwarrend wanneer geadviseerd wordt met de trein te komen. Naar het centrale station Kampen natuurlijk.

Voor de burger zijn de feestdagen in december verwarrend. Het hele jaar door wordt je gemaand tot zuinig omgaan met energie, inclusief prachtige theoretische besparingen. En dan moet je plots met de feestdagen licht en TV aan laten als je weggaat. Om het voor de inbrekers verwarrend te maken. Nee, dan zijn de afspraken over het schieten met carbid aan de Noordweg duidelijker. Hoewel? Diverse partijen moesten daarover een verschillend zegje doen terwijl men simpelweg alleen de wijkagent aan het woord had kunnen laten. Het geslaagde gedoogbeleid toont ook aan dat we geen dure, externe adviesbureaus nodig hebben. Onze lokale welzijnswerkers en onze lokale beambten van overheid en politie hebben het uitstekend geregeld. In de laatste dagen van het jaar mogen alleen aan de Noordweg de melkbussen opgewarmd worden gedurende enkele avonduren zodat overig Brunnepe het resterende etmaal de rust kan genieten van reces en recessie. Verwarrend wordt het wel weer op Oudjaarsdag. Carbidschutters mogen vanaf tien uur 's ochtends de boze geesten verjagen. Om zes uur 's avonds mag dit pas aangevuld (of afgelost) worden door het afsteken van vuurwerk. Voor sommigen zal het een lange dag worden. Voor anderen zal de dag niet lang genoeg kunnen duren.

Mister M

Contact: Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):
www.Facebook.com/gekrabbel