Afbeelding

Jubilerende universiteit eert Masaaki Suzuki met eredoctoraat in Bovenkerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Ter gelegenheid van het 160-jarig bestaan van de universiteit op 6 december 2014 heeft de senaat van de Theologische Universiteit (TU) van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt besloten een eredoctoraat toe te kennen aan de Japanse organist, klavecinist en dirigent Masaaki Suzuki. Dit gebeurt op 28 januari 2015 om 14.00 uur in de Bovenkerk in Kampen.


Suzuki ontvangt het eredoctoraat in de theologie, aldus de TU in een persbericht, ?vanwege zijn bijzondere verdienste op het terrein van de interpretatie van de cantates van Johann Sebastian Bach en de expliciete verbinding die hij aanbrengt tussen Bachs muziek en de inhoud van het christelijk geloof'. Prof. dr. Kees de Ruijter, emeritus-hoogleraar Praktische Theologie, zal hierbij optreden als erepromotor. In deze plechtigheid zal Suzuki zelf terugblikken op zijn inmiddels voltooide cantateproject en enkele werken van Bach uitvoeren.

Japan
De rector, prof. dr. Mees te Velde, is blij dat de viering van het jubileum van de universiteit wordt opgeluisterd met een eredoctoraat. ?Het is voor het eerst dat de universiteit een eredoctoraat toekent.? Vanuit de universiteitsgemeenschap waren er in het verleden contacten met Masaaki Suzuki en de kleine gereformeerde gemeenschap in Japan. ?Inmiddels is hij een wereldberoemd dirigent. We zijn buitengewoon verheugd dat hij het eredoctoraat heeft willen aanvaarden. Suzuki weet de lutherse muzikale traditie, het calvinisme en zijn Aziatische achtergrond nauw op elkaar te betrekken. Net als bij Bach zijn musicologie en theologie in zijn persoon op een unieke manier met elkaar verbonden?, aldus de rector.

Klavecimbel
Masaaki Suzuki (1954) werd geboren in een christelijk gezin en speelde vanaf zijn twaalfde orgel tijdens de zondagse kerkdiensten. In 1979 behaalde hij aan de Tokyo University of the Arts zijn diploma's orgel en dirigeren, waarna hij orgel, klavecimbel en improvisatie studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Piet Kee, Ton Koopman en Klaas Bolt.

Bach
Suzuki doceerde eerst twee jaar in Duisburg, Duitsland, en werd vervolgens docent aan de Nationale Universiteit voor Kunst en Muziek in Tokyo, Japan, waar hij het departement Oude Muziek stichtte en leidde. Sinds zijn oprichting van het Bach Collegium Japan in 1990 geldt hij als autoriteit in de interpretatie van het werk van Johann Sebastian Bach, vooral door zijn integrale opname van de Bachcantates (1995-2013) bij het Zweedse label BIS. Vanaf 1 juli 2009 is Suzuki tevens Visiting Professor voor koordirectie aan het Yale Institute for Sacred Music en dirigent van de Yale Schola Cantorum.

In 2012 was hij Artist in Residence tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht.

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.