IJsselmuiden wil detailhandel op bedrijventerrein houden

Algemeen

(door Michiel Satink)
KAMPEN ? Ondernemers bogen zich in een volle raadszaal over de keuzes die het college maakte in de nieuwe detailhandelsvisie. Vooral de nieuwe rol, en de mogelijke dreiging, van het Melmerpark werd veel besproken. ?In de discussie lijkt het beeld te ontstaan dat de binnenstad slecht functioneert omdat het Melmerpark bestaat. Dat is niet zo?, zei Jan van Wendel, voorzitter van de ondernemersvereniging van dit bedrijventerrein.

In een volle raadszaal gingen ondernemers van de gemeente Kampen de discussie aan over de nieuwe gemeentelijke visie op detailhandel. ?Ik hoor over investeringen in het Melmerpark, in het Stationskwartier, in de Hanzewijk. Wanneer wordt er eens geïnvesteerd in de binnenstad?? vroeg Ig Keijser zich af. Keijser is eigenaar van het pand waarin zijn zoon de Hema aan de Oudestraat bestiert. Veel genoemd in de discussie over de teloorgang van de detailhandel in de binnenstad was het Melmerpark. Keijser: ?Prima dat het bestaat, maar het moet niet zo zijn dat het Melmerpark het hoofdwinkelapparaat van Kampen wordt.? Hij verwoordde daarmee een vrees van veel ondernemers uit de binnenstad. Het toestaan van het vertrek van Halfords naar het Melmerpark voedde de vrees dat meer winkels zouden volgen. Waarom zou de Hema er niet naartoe mogen, opperde iemand.

Wethouder Gerrit Jan Veldhoen kapte dit doemdenken af. Er gaan stringente regels gelden omtrent branchering. De Hema verkoopt inderdaad ook fietsen en fietsaccessoires zoals Halfords, maar verkoopt veel meer. Fietsen moet dan het hoofdsegment zijn wil je op een bedrijventerrein zitten, met die producten op een minimale winkeloppervlakte van 500 vierkante meter vloeroppervlak. Een grootschalige modewinkel wordt ook niet toegestaan op het Melmerpark, omdat de modebranche daar geweerd wordt. ?Een Primark, mocht die ooit voor Kampen kiezen, komt niet op het Melmerpark?, aldus de wethouder. Jan van Wendel, voorzitter van de ondernemersvereniging Melmerpark, zei dat de binnenstad het product is van het beleid van de laatste 20 jaar. ?Zetten we dat beleid in ongewijzigde vorm door, dan komt er niets van terecht. Het is een misverstand dat de gemeente geld pompt in het Melmerpark. Dat doen wij ondernemers zelf. Dit park is in een korte tijd ontstaan en toont aan dat er een marktonderbouwde behoefte aan is.?

Dat er ook behoefte is aan detailhandel op de bedrijventerreinen Spoorlanden en Zendijk poogden de aanwezige IJsselmuider ondernemers aan te tonen. Een van de ondernemers op Spoorlanden zei het Melmerpark en de binnenstad van Kampen een warm hart toe te dragen. ?Maar als het over grootschalige detailhandel gaat, dan was dat al eerder op Zendijk dan dat het Melmerpark bestond. Ik wens het Melmerpark alle succes om IJsselmuidenaren te trekken. Stadshagen ligt voor hen dichterbij. Waarom niet op Zendijk toestaan wat er al zit?'' Wethouder Veldhoen: ?Bestaande detailhandel halen we niet meteen weg. Stopt zo'n ondernemer, dan is het weg. Het past niet om te zeggen: morgen moet u vertrekken. Het perspectief op Zendijk is niet gunstig. Je moet duidelijke keuzes maken, soms zijn dat pijnlijke. U heeft er recht op dat we helder en duidelijk zijn.? BRO gaf aan dat voor Spoorlanden en Zendijk in de plannen een uitzondering is gemaakt: er wordt iets meer toegestaan, gebaseerd op wat er al staat, maar dan moet detailhandel daar aantoonbaar en nadrukkelijk lokaal verzorgend zijn.

De grootste zorg is wellicht nog hoe deze nieuwe visie gehandhaafd gaat worden. De laatste jaren deed de gemeente daar niets aan, simpelweg omdat de benodigde capaciteit ontbreekt.

Die zorg is er ook omdat branches meer en meer vervagen. ?We zullen heel strak moeten kijken?, zei Veldhoen. ?Handel blijft en als er markt voor is, ga je kijken of het kan. De overheid moet dan opstaan om te zeggen of het mag of niet. En dan krijg je het verwijt dat je aan iemands inkomen komt. Er gaat een spanningsveld ontstaan. Als we afspreken strikt te handhaven, dan moet daar capaciteit voor komen. En daar gaan we met zijn allen voor betalen.?