SGP: Stabiel bestuur het belangrijkst

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN ? De SGP heeft zaterdag een eerste gesprek met Gerrit Jan Veldhoen (ChristenUnie) in het kader van een eventuele deelname aan de coalitie nu de SP daar uit is gestapt. Het gesprek zal gaan over het proces, pas later zal de SGP inhoudelijk reageren.

Veel kan fractievoorzitter Eibert Spaan van de SGP er dan ook niet over zeggen. Behalve dan dat alle thema's uit het dit voorjaar geconstrueerde coalitieakkoord aan bod zullen komen. ?We hebben positief gereageerd op de uitnodiging om het gesprek aan te gaan. Dat is nu de stand van zaken.?

Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart werden ook al gesprekken gevoerd met de SGP. De voor de SGP zo belangrijke zondagsrust was een van de thema's. Uiteindelijk trad niet de SGP, maar de SP toe tot de coalitie. Zo veel mogelijk recht doen aan de verkiezingsuitslag (De SP was de grootste winnaar door van 1 naar 4 zetels te gaan) en het feit dat met de SGP naast het CDA en ChristenUnie de christelijke partijen wel erg dominant aanwezig zouden zijn, waren daar debet aan.

Partij-inhoudelijk zijn er echter veel overeenkomsten meent Spaan. Bijvoorbeeld als het gaat om het streven naar financiële stabiliteit, traditiegetrouw ook een stokpaardje van de VVD, die als enige liberale partij deelneemt aan de coalitie. Andere thema's die spelen in Kampen zijn vanzelfsprekend de zorg en de woningbouw. Aangaande dat laatste is de SGP bijzonder kritisch geweest op bouwen in het Reevegebied. Net als de SP. Een coalitieakkoord met een losse structuur ? zowel coalitie- als oppositiepartijen kunnen op veel punten een eigen geluid laten horen en echt invloed uitoefenen zo was de gedachte ? moest daar soelaas voor bieden. Op de vraag of dat ook nu een voordeel is, antwoordt Spaan nogmaals dat alle thema's aan bod zullen komen en dat Veldhoen als onderhandelaar de verdere woordvoering doet.

In zijn algemeenheid zegt Spaan wel: ?Het belangrijkste is dat er weer een stabiel bestuur komt en dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Wat we nu zeker niet moeten doen, is overhaast beslissingen nemen. Waarmee ik overigens niet zeg dat het lang hoeft te duren.? Waar de SGP zoals viel te verwachten nog steeds hetzelfde over denkt, is de zondagsrust. Dat de gemeenteraad destijds een motie heeft ingediend die een aantal koopzondagen toestaat, maakt niet dat de SGP daar anders in staat. ?Het is en blijft voor ons een principieel standpunt.?

Dat gezegd hebbende, benadrukt Spaan dat de Kamper politiek gaat over heel veel meer dan de zondagsrust. Bijvoorbeeld over het sociaal domein, het onderwerp waarop SP-wethouder Sybren Gerlofsma vorige week sneuvelde. Dit toen zijn eigen partij kwam met een voorstel om de huishoudelijke hulp 1 koste wat kost te behouden binnen de Wmo. Andere raadspartijen wilden daar gelet de financiële consequenties niet aan. Voor de SP was het niet kunnen instemmen met het raadsvoorstel reden de coalitie de rug toe te keren.

 

Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 13 uur geleden