Kampen als voorbeeld voor Den Haag

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Mister M)
Het in de Krabbels geschetste drama van donderdagavond onder de titel "Schoon schip" heeft landelijke navolging gekregen. Onze bescheiden Kamper Raadszaal heeft als voorbeeld gediend voor de statige Haagse Senaat. In de Eerste Kamer der Staten-Generaal hebben ze dinsdagmiddag dezelfde tactiek gevolgd als bij ons. Wel is de schoonmaakkast op het Binnenhof dicht gebleven en wordt er vooralsnog geen bezem door de Kamer gehaald. Wellicht gebeurt dat met de (indirecte) verkiezingen in het aankomende jaar.

In de Eerste Kamer stond een stemming op de agenda over een belangrijk artikel voor de nieuwe Zorgverzekeringswet van minister Schippers (afbeelding). De afgelopen maanden was daar weliswaar veel verzet tegen gegroeid vanuit de zorgsector maar na maanden voorbereiding zou er een meerderheid voor zijn. Waar kennen we dat van? Het wetsvoorstel ging vorige week zelfs al als aangenomen de wereld in. Drie PvdA-leden van de Eerste Kamer, waaronder senator Duivesteijn (afbeelding), hadden van de duveltje-doosje-tactiek gehoord die donderdag door de Kamper SP-raadsfractie was beproefd. Na een korte afleidingsmanoeuvre stemden de drie PvdA-senatoren tegen. Zij volgden hoogstwaarschijnlijk hun hart en principes waarmee het wetsvoorstel met een nipte meerderheid werd afgewezen. In de coalitie heerst nu grote onrust.

Het patroon is zo herkenbaar dat het bijna vermakelijk is. Maar op 27 januari wordt er een grote opstand in Den Haag georganiseerd onder de naam "Break The System". Dat laat zien dat het voor veel mensen bittere ernst is. De politiek blijft een prachtig schouwspel.... mits het niet over de rug van de burger heen zou gaan! En op diens kosten! Dat geldt zowel in Den Haag als in Kampen. Onze Kamper bestuurders hebben even als (dubieus) voorbeeld mogen dienen voor hun landelijke collega's. En toegegeven, die rooie rakkers hebben tenminste wel principes.