Leerlingen van de Dirk van Dijkschool maken kennis met blaasinstrumenten
Leerlingen van de Dirk van Dijkschool maken kennis met blaasinstrumenten (foto: Maarten van Gemert)

Met MuziekO laat muziekkorps Oranje IJsselmuiden kinderen kennismaken met muziek

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Op eigen initiatief hebben enkele leden van Show- en Drumfanfare Oranje uit IJsselmuiden een muziekproject opgezet voor basisscholen. Onder de naam MuziekO hebben Jorian van ’t Oever en Heidy van den Brink een lesmethode ontwikkeld om kinderen kennis te laten maken met alle aspecten van samen muziek beleven. De Dirk van Dijkschool had de primeur van de eerste les: marcheren.

Als fervent slagwerker en PABO-student merkte Jorian tijdens stages dat muziek vaak een ondergeschoven kindje is op basisscholen. Samen met Heidy, promotor bij Oranje IJsselmuiden, en subsidie van het VSBfonds ontwikkelde hij een volwaardige lesmethode. In zes weken maken leerlingen van groep 4, 5 en 6 kennis met de vele aspecten van muziek maken en beleven. Een vervolgmethode in volgende lesjaren zit in de pijplijn.

Doelstelling
Oranje IJsselmuiden is al meer dan een jaar bezig met de ontwikkeling van het eigen muziekschoolproject MuziekO. De show- en drumfanfare wil vanuit haar missie ’samen muziek beleven’ meer kinderen in Kampen en haar kernen in contact brengen met muziek. Daarmee wil ze ook muziek binnen de muziekvereniging levend houden en een belangrijk schakel zijn. Jorian benadrukt dat ’zijn’ project MuziekO niet op de eerste plaats bedoeld is om leden voor Oranje IJsselmuiden te werven.
De missie van Oranje IJsselmuiden volgend, is er gezocht naar mogelijkheden. Het VSBfonds, dat sociale en culturele projecten steunt, bood een ingang maar dan moest het project wel breed en degelijk opgezet zijn.

De eerste les van MuziekO gaat over marcheren (foto: Maarten van Gemert)

Aanpak
Die uitdaging pakten Jorian en Heidy op. Het eerste idee van ”enkele lesjes met muziekinstrumenten” werd, met hulp van een enkele professionele vormgever, uitgewerkt tot een lessenpakket van zes weken voor de groepen 4, 5 en 6. Voor de leerlingen uit groep 4 en 5 die volgend jaar respectievelijk in groep 5 en 6 zitten, willen Jorian en Heidy vervolgmethodes ontwikkelen.
De eerste les (marcheren) van MuziekO wordt gegeven door iemand van Oranje IJsselmuiden en de vierde les (blaasinstrumenten) door een vakdocent van Quintus. De overige lessen geven de basisschooldocenten zelf waarvoor ze digitaal een informatiepakket ter beschikking hebben.

Start
De eerste les gaf Heidy met twee korpsgenoten vorige week bij de Dirk van Dijkschool aan groep 6 van juf Louky. Daarin werden de eerste beginselen van marcheren, onontbeerlijk voor een showorkest, geleerd en geoefend. „Vaak kun je dan al meteen zien,” vertelt Heidy, „wie er gevoel voor maat en ritme heeft.” De kinderen hadden er plezier in, evenals de eerste oefeningen met blaasinstrumenten daarna in de klas.
Vijftien klassen van zes scholen staan nu in de planning waarmee dit jaar volgeboekt is. Maar er is inmiddels een tweede leskist waardoor er weer plekken vrij zijn. MuziekO is genomineerd voor de landelijke KNMO Award binnen de categorie, hoe kan het ook anders, bijzondere muziekinitiatieven.

Jorian van ‘t Oever met de projectmap van MuziekO (foto: Maarten van Gemert)

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.