Afbeelding

Teamchef Politie IJsselland: ?Vuurwerkbesluit wringt in het licht van carbidschieten'

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN ? De politie in Kampen gaat er wel degelijk op toezien dat er voor 18.00 uur op Oudejaarsdag geen vuurwerk wordt afgestoken. De nadruk zal echter liggen op het tegengaan van excessen. Wie geen overlast veroorzaakt, zal niet snel politie tegenover zich vinden.

?Op locaties waar veel mensen zijn die hinder kunnen ondervinden, zoals winkelcentra en seniorencomplexen, zijn wij extra alert. Wanneer er overlast wordt gemeld, komen we hoe dan ook in actie. En ook als we je toevallig betrappen op het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden, loop je het risico beboet te worden?, zegt teamchef Johan Ekkel van de politie IJsselland Noord.

Tegelijkertijd zal de politie wel oog hebben voor de situatie. ?Ik ben al door verschillende mensen aangesproken die niet begrijpen dat je geen rotje mag afsteken en wel carbid dat vele malen harder gaat. Om eerlijk te zijn, vinden wij als politie het vuurwerkbesluit ook wringen in het licht van de lokale traditie van het carbidschieten. Van de andere kant ben je als plaatselijke overheid en politie niet geloofwaardig als je een landelijk genomen politiek besluit naast je neerlegt. Daar komt bij dat men hiertoe is overgegaan op basis van klachten van mensen en die nemen we serieus.?

Tevens benadrukt Ekkel dat dit vuurwerkbesluit helemaal losstaat van het carbidschieten. Het laatste is dus als lokale traditie op de aangewezen plekken toegestaan. Net als de vreugdevuren. Overtreders die de vuren benutten als plek voor illegale afvalverbranding kunnen, evenals vorig jaar, rekenen op een boete van duizend euro.

Ekkel vat het beleid ? zoals dat is ingegeven door de gemeente in overleg met de politie ? samen als ?geven en nemen'. ?Mensen moeten begrijpen dat vuurwerk afsteken bij een bejaarden- of verzorgingstehuis niet kan en dat bijvoorbeeld huisdieren er door van slag kunnen raken. Van de andere kant zal wie een rotje afsteekt op een plek waar dat weinig tot geen overlast veroorzaakt niet meteen de politie tegenover zich vinden.?

De teamchef heeft er alle vertrouwen in dat de jaarwisseling met wederzijds begrip goed gaat verlopen.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.