Afbeelding

Veldhoen start dinsdag zoektocht naar nieuwe coalitiepartner

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - De fractievoorzitters van de politieke partijen uit de gemeenteraad komen dinsdagavond bij elkaar om te praten over een nieuwe coalitiepartner. Dat meldt de wethouder van de grootste partij van de vorige verkiezingen, Gerrit Jan veldhoen (ChristenUnie). Veldhoen verwacht woensdag al meer duidelijkheid te hebben en in de loop van de week gesprekken te kunnen voeren.

Veldhoen noemt de zoektocht een raadsaangelegenheid en wil de raad dus zoveel mogelijk bij de gesprekken betrekken. Wel geeft hij aan dat het voor hem het meest voor de hand ligt het rijtje van de vorige verkiezingen af te gaan. Met betrekking tot de nieuwe partner zijn daar op volgorde van grootte eerst de SGP en dan de SP. De SGP wilde bij de vorige formatie geen zitting nemen, omdat zij niet kon leven met de aantasting van de zondagsrust en de SP ligt, om het in de woorden van Veldhoen te zeggen, 'niet bepaald voor de hand'. Hierna volgen de Pvda, GBK en GroenLinks die ieder twee zetels hebben.

Het college zou in theorie verder kunnen gaan met een minderheidscollege, de partijen hebben samen 15 van de 31 zetels. ?Maar dat is niet het meest wenselijk. Je moet dan telkens opnieuw een meerderheid voor je voorstellen zien te vinden", aldus Veldhoen.

Volgens wethouder Gerrit Jan Veldhoen kreeg het college vorige week in de loop van de week al het vermoeden dat de SP haar eis in de raad naar voren wilde brengen. Dat de partij het echter zo scherp ging spelen hadden zij niet verwacht. ?Dit getuigt niet van volwassenheid?, aldus de wethouder. ?Ik snap dat de partij dit punt uit het voorstel hoog opneemt en het staat ze dan ook vrij om hierover discussie te voeren. Als ze met goede argumenten waren gekomen in de raad, dan hadden ze de andere partijen kunnen overtuigen. Nu begonnen ze nog voordat de discussie aanving met dreigen. Erg onvolwassen. Ik loop al een paar jaar mee in de politiek, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.?

Lees alles over de breuk van de SP in de Brug van dinsdag 16 december.

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 13 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 15 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41