'Toekomstdag' motiveert en inspireert

· leestijd 1 minuut Algemeen



KAMPEN - Wat doe je zoal als je tussen de 14 en de 18 jaar oud bent? Huiswerk maken, muziek luisteren, gezellig met vrienden afspreken? Vanzelfsprekend. Nadenken over je eigen toekomst? Dat ligt misschien iets minder voor de hand. En toch is dat precies hetgeen waar het om draaide tijdens de Toekomstdag op het Almere College, vestiging Veenmos.

Op woensdag 10 december j.l. ging de Toekomstdag van start met een spetterende opening door rapper Sonnic, een openingswoord van bestuursvoorzitter Dirk Speelman en de verwelkoming van maar liefst vier bekende voetballers. De toon was meteen gezet: we gaan samen een beetje dichter bij de toekomst komen. Met nieuwsgierige, verwachtingsvolle blikken vervolgden de bijna negentig leerlingen van 'de Veenmos' het programma.

De leerlingen, alleenstaande minderjarige asielzoekers, weten dat ze niet eeuwig op het Almere College zullen blijven. 'Maar hoe gaat het dan wel verder met mijn schoolloopbaan? En wat heb ik nodig om mijn persoonlijke doelen te bereiken?' Diverse instanties, waaronder Stichting Nidos en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, zetten de leerlingen aan het denken. Met presentaties en activiteiten werd op een luchtige doch inspirerende manier geïnformeerd. Ideeën werden uitgewisseld. Plannen werden gesmeed.

Maar daar bleef het niet bij. 's Middags bezochten maar liefst 13 gastdocenten de school, om workshops te geven aan de enthousiaste leerlingen. Of het nu ging om schilderkunst, het bouwen van een website, houtbewerking of een swingende dansles; de gastdocenten wisten te prikkelen. Talenten werden (her)ontdekt en ogen werden geopend. Door de ramen van de klaslokalen waren alleen maar trotse gezichten te zien. Nog een muzikale afsluiting met DJ Hypnotune, en toen was de dag echt voorbij.

Met volle hoofden en harten gaan de leerlingen naar huis. Een stapje dichter bij de toekomst.