Afbeelding

Gerlofsma niet langer meer lijstduwer SP

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN ? Sybren Gerlofsma is niet alleen wethouder-af, maar heeft zich ook teruggetrokken als lijstduwer van de SP voor de provinciale verkiezingen (maart 2015). Dat zei hij maandag tegen weekblad De Brug. Gerlofsma heeft zijn taken binnen de SP-afdeling neergelegd en beraadt zich over zijn toekomst bij de socialisten.

?Ik neem mijn beslissing aan de hand van feiten en niet op basis van vermoedens?, stelt de socialist aangaande het laatste. Niettemin vindt hij dat zijn integriteit in twijfel is getrokken en dat hij het beleidsplan Sociaal Domein niet heeft kunnen verdedigen met valide argumenten. Voor zijn gevoel stond vooraf al vast dat de Kamper SP-fractie tegen het voorstel zou stemmen omdat de partij niet kon leven met het schrappen van de huishoudelijke hulp 1 (HH1) uit de Wmo.

Dat daarbij druk is uitgeoefend door de landelijke SP is  volgens Gerlofsma even waar als wonderbaarlijk. Iets dat wordt ontkend door fractievoorzitter Richard Boddeus van de SP Kampen. Boddeus zegt dat het onderwerp wel ter sprake is gekomen, maar dat van druk absoluut geen sprake is. Hij heeft vrijwel wekelijks contact met Kamerleden en tegelijkertijd maakt de lokale SP haar eigen afweging.

Telefoontjes

Gerlofsma: ?Ik ken de telefoontjes van Boddeus niet, maar ik betwijfel of hij zo vaak contact heeft. Feit is dat ik en een andere bestuurder uit de regio zijn gebeld door Tjitske Siderius (Tweede Kamerlid red.) die kenbaar maakte nog eens stevig van gedachten te willen wisselen over dit onderwerp.? Daarmee was er volgens Gerlofsma wel degelijk sprake van druk. Het verbazingwekkende aan de hele kwestie schuilt volgens hem in het gegeven dat de landelijke SP helemaal niet in haar partijprogramma heeft staan dat de HH1 onder de Wmo moet blijven vallen. Het is, aldus Gerlofsma, in veel algemenere zin dat de SP de kwaliteit van de zorg wil borgen bij de komende transities. Daarmee is de landelijke SP in zijn ogen opportunistisch te werk gegaan.

Wat dit betekent voor zijn toekomst binnen de SP is een vraag die Gerlofsma nog niet kan beantwoorden. ?Je kunt je afvragen of er nog plek voor je is op het moment dat jouw integriteit in twijfel wordt getrokken.? Dat Gerlofsma heeft gevraagd zijn naam te schrappen als lijstduwer heeft overigens ook een wat meer pragmatische reden. ?Op het moment dat je wethouder-af bent, word je minder interessant als lijstduwer.?

Bijzonder aan de Kamper situatie is dat de SP als enige partij tegenstemde en de andere partijen wel hun fiat hebben gegeven aan het beleidsplan dat Gerlofsma ter hand zou nemen. Tot een motie van wantrouwen van de SP zelf kwam het evenmin, maar aanblijven als wethouder zag Gerlofsma niet zitten. Hij gaf vrijdag aan de SP tot 17.00 uur die dag de tijd te geven excuses te maken aan de raad en anders zijn ontslag aan te bieden. Excuses bleven uit en de rest is geschiedenis. Toch is er theoretisch een kans dat Gerlofsma terugkeert als wethouder. Zonder een nieuwe formatie in de weg te zitten ? wat hij wel had gedaan als wethouder ? houdt hij zich beschikbaar. ?Daar ligt niet de nadruk op, het draait niet op mij. Anderzijds zit ik inmiddels in de dossiers en heb ik mijn contacten. Als dat verloren gaat, wil ik niet dat het aan mij heeft gelegen.?

Tjitske Siderius reageert desgevraagd en vol verbazing op de woorden van Gerlofsma. ?Ik heb hem uitgenodigd voor een gesprek dat we anders vandaag (maandag red.) zouden hebben gevoerd. De SP heeft een aantal wethouders in het land en regelmatig delen we met elkaar expertise. Van druk uitoefenen was totaal geen sprake en als hij dat wel zo heeft ervaren had ik dat graag op dat moment van hem gehoord in plaats van later via de media.? Het Kamerlid gaat Gerlofsma hier nog over bellen. Op de vraag of zo'n gesprek nog zin heeft bij een dergelijk verschil in interpretatie antwoordt Siderius: ?Ik ben altijd bereid om het gesprek aan te gaan.?