Afbeelding

Raadspraat: Hoop en Illusie

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Suat Azer, PvdA-fractie)
"Sinds maart 2014 zit PvdA Kampen in de oppositie. Landelijke en lokale ontwikkelingen laten hun sporen na in beeldvorming bij mensen. Ook onder Kampenaren is er sociale onrust wanneer het gaat over de grote decentralisatie van zorg in januari 2015.

Kiezers van de SP zijn een illusie armer. Waarom 6 maanden in een coalitie gaan zitten terwijl je weet dat het decentralisatieprogramma door je eigen wethouder uitgevoerd moet worden? Ook de PvdA Kampen staat niet te springen om dit beleid uit te voeren. Echter wordt deze operatie ons opgelegd vanuit Den Haag. De SP is vooral in woorden sociaal. Als het om daden gaat geeft de SP niet thuis. Het lijkt er op dat de SP graag populair wil zijn en peilingen belangrijker vindt dan de burger.

Wanneer wij binnen de raad rollebollend door de zaal gaan, hoe kunnen wij dan de Kampenaren op straat vragen te participeren, loyaal te zijn en elkaar te helpen? Donderdagavond is de coalitie een illusie armer. De hoop was er samen iets moois van te maken. Maar na een half jaar valt het doek. PvdA maakt zich zorgen. Eerlijkheid gebied te zeggen dat de kloof tussen burger en politiek donderdagavond niet gedicht is. De kloof is wijder geworden. We zijn politiek verder van huis. En de politiek staat ook ver van de huizen van de Kampenaren af.
En daar wil de PvdA naar terug. Wij zien immers allemaal de kloof tussen arm en rijk, wij en zij, oud en jong, ouder en kind, politie en burger, docenten en leerling en ga zo maar door. PvdA heeft de werknemers van HH1 en de FNV donderdagavond bij de deur van het gemeentehuis gezien. In de raad heeft de PvdA deze actie benoemd en wil zo de lokale initiatieven uitnodigen en uitdagen in contact te komen en te blijven met de lokale politiek. Juist de verbinding met bezorgde Kampenaren, of ze nu burger of werknemer zijn, is zo belangrijk. Wanneer mensen in verbinding komen ontstaat er kennismaking. En wanneer je mensen kent gaan ze je ook herkennen. De hoop van de PvdA Kampen is dat burgers hun geluid, hun zorg, hun angst, hun overtuiging en hun hoop ook vertaald horen in de raad. Niet teneinde hun een illusie armer te maken maar een klankbord rijker. In de microfoons van de raadzaal moet vaker gesproken worden over wat er leeft onder de Kampenaren. Uit de speakers in de raadzaal moet vaker een geluid komen wat Kampenaren herkennen en begrijpen.

De politiek in Kampen moet geen valse hoop geven maar uitleggen wat de situatie is. Het is een feit dat zorgvragen toenemen en het zorgbudget kleiner wordt. Wanneer dat niet begrepen wordt heeft de uitleg gefaald. Daarom hoopt de PvdA Kampen dat er geleerd wordt van fouten, geluisterd wordt naar de Kampenaren en het beleid zich ontwikkeld, uiteraard binnen kaders van mogelijkheden, maar zeker ten dienste van de burger. De PvdA zal zich inzetten voor transparantie en begrijpelijke taal in een politiek moeilijke tijd.

In de afgelopen maanden heeft PvdA zich ingezet en sterk gemaakt op dossiers als Work-Fast, de Kogge, Parkeergelegenheid Buitenhaven en Financiële misstanden bij het zwembaddossier. PvdA Kampen is landelijk te herkennen aan de roos. De meeste mensen weten echter ook dat er een vuist in zit. Met die vuist mag vaker en harder op tafel geslagen worden. Kampenaren willen gehoord en gezien worden. Als politieke partij doen wij niet anders dan onze plicht wanneer wij inwoners van Kampen serieus nemen."