KORFBALLERS DOS VERLIEZEN TOPPER

· leestijd 3 minuten Sport

KAMPEN - De korfbaltopper tussen KV DOS Kampen / Veltman en HKV/Ons Eibernest is zaterdag geëindigd in een 19-20 overwinning voor de Haagse koploper. Daarmee won de gelukkigste na een wedstrijd die ontsierd werd door harde overtredingen.
Korfbal is de laatste jaren steeds fysieker aan het worden en het is de vraag of het kijkspel daarmee gediend is. Ook zaterdag was het in sporthal De Reeve regelmatig veel te hard. De vraag is dan waar de grens ligt van het toelaatbare. Het is aan de scheidsrechter om dat te bepalen. Maar scheidsrechter Munneke was de wedstrijd wel heel bijzonder gestart. ?Ik had met mijn assistent vooraf afgesproken dat we het tot aan de grens zouden laten gaan,? was het bizarre commentaar na afloop van de leidsman. Hij liet veel te veel toe tot vreugde van HKV/Ons Eibernest. Iris van Dijk werd onderuit gehaald door een Haagse heer, het werd weggewoven. Aanvoerster Linda Treep moest zelfs na de zoveelste zware overtreding geblesseerd het veld af. Het werd geen moment duidelijk waar de arbitrale grens lag, tot verbazing van het thuispubliek die dat meermalen duidelijk liet merken.
Jammer, dat dit stempel de hele wedstrijd aanwezig was, want de topper in deze Overgangsklasse was verder boeiend om naar te kijken. HKV/Ons Eibernest is een mooi spelende ploeg, die het fysieke helemaal niet nodig heeft. Het getalenteerde dameskwartet is Hoofdklassewaardig en wordt uitstekend in stelling gebracht door de Haagse heren. De dames van de oud-Europees kampioen wisten keer op keer de Kamper verdediging uit te spelen. Bij de DOS-dames kon alleen Yvonne ten Hove het Haagse niveau halen.
Het moest bij DOS komen van hard werken en dat deed de ploeg zestig minuten lang onder leiding van André Beens, die dit wapen tot zijn handelsmerk heeft gemaakt. Omdat HKV/Ons Eibernest uitstekend weet te verdedigen op de ballijn en op de gooihand kostte elke aanvalsopzet van DOS extra tijd. Ondanks die druk wist DOS toch steeds weer tot schot te komen. De ploeg van Remco Jacobs speelde scherp en geconcentreerd. In de reboundzone hadden Camiel van Keulen en Beens het zwaar tegen hun langere tegenstanders, maar pakten toch veel ballen en konden zo hun aanvallers bedienen.
Na een aarzelend begin van de wedstrijd leek de thuisploeg bij 2-5 achter de feiten te moeten aanlopen. De Kamper ploeg pakte een time-out en Jacobs liet zijn ploeg daarna meer investeren in de aanvalsopbouw. Dat hielp, want bij 6-6 werd het duidelijk dat DOS niets cadeau wenste te doen aan de gedoodverfde kampioen. Bij rust had HKV/Ons Eibernest toch weer een gaatje geslagen: 8-10.
Halverwege de tweede helft leek HKV/Ons Eibernest de klus geklaard te hebben bij 12-16. Maar DOS weet wat vechten is en knokte zich terug in de wedstrijd. Een afstandschot van de prima spelende René Bruggeman, gevolgd door een schot van Van Keulen bracht nieuwe hoop bij het thuisfront. Beens versierde slim een strafworp en even later kreeg ook Ten Hove een stip mee. Het bracht de score op 16-18 met nog zeven minuten op de klok. Jacobs bracht Matthijs Bastiaan in om meer schotdruk te krijgen en Bastiaan betaalde dat direct uit: van afstand maakte hij 17-19. Drie minuten voor tijd gooide Nynke Links van afstand 18-20 in de korf en nog in dezelfde minuut scoorde Bastiaan opnieuw van afstand: 19-20. De slotfase was zenuwachtig. HKV/Ons Eibernest wilde vertragen, maar voelde de schotklok als extra handicap in het spel. DOS kreeg nog twee keer de bal in de aanval, beide keren haalde het schot wel de korf, maar dan aan de verkeerde kant. In de laatste zeventig seconden speelde HKV/Ons Eibernest de wedstrijd geroutineerd uit. De koploper kwam daarmee met de schrik vrij en DOS bleef achter met het idee dat er mogelijk één of twee punten waren gemist.
Jacobs: ?HKV/Ons Eibernest is echt de beste ploeg in deze klasse, maar wij hebben laten zien dat we hun niveau kunnen benaderen. En dan moet je net dat beetje extra geluk hebben om de wedstrijd te kunnen pakken. We hebben niets weggegeven, maar ook niets cadeau gekregen. Ik kan mijn ploeg niets verwijten. Ondanks de nederlaag ben ik content met wat ze hebben laten zien vandaag.?
De competitie lijkt met deze uitslag vroegtijdig beslist. DOS zal zich neer moeten leggen bij de suprematie van HKV/Ons Eibernest of de Haagse ploeg moet nog een misstap begaan. Daarom zullen de Kampenaren scherp moeten blijven in de volgende wedstrijden.
Doelpunten DOS: René Bruggeman 5x, Camiel van Keulen, Matthijs Bastiaan, Linda Treep, Michaël Jongman, André Beens en Yvonne ten Hove 2x, Nynke Links en Iris van Dijk 1x