Boddeus houdt voet bij stuk en ontkent invloed landelijke SP

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN ? Sybren Gerlofsma, die vandaag zijn ontslag indiende als SP-wethouder, kan zich onmogelijk verrast voelen door de houding van zijn eigen partij. De Kamper fractie heeft gehandeld conform een verkiezingsbelofte en zich op geen enkele manier onder druk laten zetten door de landelijke SP.

Met woorden van die strekking reageerde fractievoorzitter Richard Boddeus vrijdagmiddag op de woorden van Gerlofsma die zich verrast voelt en de SP-druk vanuit Den Haag laakbaar vindt. Boddeus zei een en ander na een door Gerlofsma gesteld ultimatum. De SP-fractie had tot 17.00 uur de tijd om excuses te maken aan de gemeenteraad, nadat het als enige partij tegen de beleidsnota Sociaal Domein stemde. Heikel punt is de huishoudelijke hulp binnen de wmo die wordt geschrapt in het voorstel. ?Wij hebben tijdens de verkiezingen beloofd dat we voor deze hulp aan de zwakkeren in de samenleving staan. Daarin hebben we woord gehouden?, aldus Boddeus. Hij ziet geen enkele grondslag om aan wie dan ook excuses aan te bieden.

Waar andere raadspartijen weinig begrip konden opbrengen voor het SP-standpunt, kan Boddeus zich niet voorstellen dat je als partij zegt sociaal te zijn en dan toch hiermee instemt. Hij weet zich daarbij naar eigen zeggen gesteund door vele sympathieke reacties uit de samenleving.

Ook zegt Boddeus dat de SP-fractie Gerlofsma meerdere keren heeft gevraagd of het beleidsplan voldoende SP-signatuur zou krijgen om  er mee te kunnen instemmen. Om die reden kan Gerlofsma zich niet overvallen voelen, meent de fractievoorzitter.

De vertrekkend wethouder zelf ziet dat echter anders. Hij beweert, omgekeerd, dat hij de fractie in alles aan de hand heeft meegenomen en tot aan gisteren (donderdag) geen signalen heeft ontvangen dat het deze kant zou opgaan. Boos op de Kamper SP-fractie is Gerlofsma niet, wel hekelt hij de druk vanuit de landelijke SP.

Echter, ook hiervan zou volgens Boddeus geen sprake zijn. ?Ik heb elke week overleg met contacten in Den Haag en ja dan gaat het ook wel over de zorg.? Het omgekeerde - het er niet over hebben ? zou volgens Boddeus veel verbazingwekkender zijn. ?Maar', zo verzekert hij, ?elke lokale fractie is vrij om zelf haar afweging te maken'.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.