Afbeelding

SP: ?We hebben de strijd verloren'

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Enrico Kolk)
KAMPEN ? ?We hebben de strijd verloren?, verzucht Gertjan van Wijngaarden. De coalitiepartijen voerden de afgelopen dagen overleg over het amendement dat de SP gisteravond indiende. Dat zegt SP-raadslid Gertjan van Wijngaarden. In het amendement wilde de partij de huishoudelijke hulp 1 behouden. Het voorstel kreeg echter geen steun, waardoor de SP haar deelname aan de coalitie introk.

Diverse partijen noemden 2 miljoen euro als het bedrag wat gemoeid zou zijn met het amendement van de SP. Van Wijngaarden noemt dit ?een aanname'. ?Dat het geld kost, staat buiten kijf. Maar als het gaat om zorg voor de zwakkeren is het de vraag of je financiën leidend moet laten zijn.? De socialisten nemen weer plaats in de oppositiebanken. ?Het is niet zo dat we nu niet meer vechten voor de zorg. Tweederde van alle gemeenten behouden de huishoudelijke hulp in de Wmo. Dat is een kwestie van keuzes, waar je je geld besteedt. Doe je dat aan een bouwproject of gaat dat naar de zorg??

Wethouder Gerlofsma maakte donderdagavond bekend dat hij opstapt. ?Mocht hij toch blijven zitten, dan zit hij er zeker niet namens de SP. Ik verwacht echter dat zijn positie niet houdbaar is?, zegt Van Wijngaarden. ?Maar dat Gerlofsma weggaat is zeker geen doel van dit alles.? Hij noemt het vertrek van de wethouder ?zeer spijtig', maar zag geen andere mogelijkheid. ?Het kan niet zo zijn dat een SP-wethouder een beleid uitvoert waar wij als SP niet achter te staan. Dat er een onderdeel van de thuiszorg wegbezuinigt wordt, kunnen wij niet verkopen aan onze achterban. We hebben laten zien dat we volledig voor de zorg gaan, we doen wat we beloofd hebben. Dus ik denk dat we de keus die we nu gemaakt hebben wel kunnen verkopen aan onze achterban.?

Fractievoorzitter Nieke Jansen van GroenLinks valt Van Wijngaarden hierover aan op Twitter: "Als SP politiek een vent was geweest, had je debat georganiseerd in raad en college. Weglopen is alle invloed verspelen." Ze vindt dat de SP als een mokkend kind uit de coalitie vertrokken is en laat weten daar niet blij mee te zijn: "Weg kans om dichtbij 100% sociaal te komen. Zorg in handen van rechtse minderheidscoalitie."

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 11 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 23 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen gisteren
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57