Afbeelding

SP breekt met coalitie na schrappen huishoudelijke hulp

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - De fractie van de SP is donderdagavond uit de coalitie gestapt omdat de raad een voorstel aangenomen heeft dat de huishoudelijke hulp schrapte uit de wmo. Al bij aanvang van de vergadering gaf de partij aan dat het een breekpunt was. Nadat geen enkele partij haar amendement om het beleidsplan aan te passen steunde, gaf zij inderdaad aan uit het college te stappen.

Raadslid Richard Boddeus zegt dat de partij meerdere malen een poging gedaan heeft om met betrekking tot de huishoudelijke hulp op één lijn te komen met de coalitiepartners. Dit is niet gelukt en daarom stapt de partij nu uit de coalitie. "De Sp wil geen verantwoordelijkheid dragen voor het aangenomen raadsvoorstel".
De coalitiepartners gaven juist eerder in de vergadering aan verbaasd te zijn door de harde taal van de SP. Zij zeiden dat de eis van de SP nog niet eerder op deze wijze aan de orde is gekomen.
Coalitiegenoot Marieke Spijkerman van de VVD gaf al voor het definitieve breken aan dat ze de handelswijze van de SP betreurde. ?De partij komt hier zo laat mee, en laat geen ruimte voor discussie?. Coalitiegenoot, Johan Witteveen van de ChristenUnie, reageerde geëmotioneerd. ?Het is een bijzondere avond. Het doet mij pijn dat we op deze manier met dit onderwerp omgaan. We trekken een half jaar met elkaar op en ik heb een college zien groeien in de taak die ze samen opgepakt hebben. Dat verdient onze lof. Ik heb alle vertrouwen in deze club.?
Hij viel de SP in felle bewoording aan. ?We moeten niet de illusie hebben dat onze vrienden van de SP de enige zijn die sociaal in deze wereld staan. Ik denk dat alle partijen die zorg hebben voor de mensen waar het om gaat. De SP suggereert nu: als je niet doet wat wij willen, dan gaat het niet goed. Daar heb ik de balen van. Dat is een slechte benadering, net als de discussie in gaan met een gestrekt been, waar geen ruimte meer is om je te laten overtuigen van een andere zienswijze.
GroenLinkser Nieke Jansen spreekt over een bizarre en trieste wending na 2 jaar dialoog over decentralisaties.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00