Afbeelding

SP legt 'politieke bom' onder raadsvoorstel sociaal domein

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - SP-lid Gertjan van Wijngaarden uitte bij aanvang van de raadsvergadering donderdagavond dreigende taal aan de raad. Als zij vanavond beslist om de de huishoudelijke hulp 1 in 2015 te schrappen, dan stapt de SP uit de coalitie. De raad was, om in de woorden van GroenLinkser Nieke Jansen te spreken, overdonderd door de houding van de SP.

Burgemeester Bort Koelewijn merkte na de, tijdens de eerste raadsronde gesproken woorden door Van Wijngaarden, meteen op dat de opmerking hem verbaasde. Tijdens de commissies over dit onderwerp heeft de SP volgens hem niet over het onderwerp gesproken en nu legt zij ineens een 'politieke bom onder het geheel'. "U legt een enorme claim op dit zeer belangrijke onderwerp", aldus Koelewijn.
Verschillende partijen uitten hun verbazing over de ferme taal van de SP, vooral omdat enkelen zoals de PvdA en GroenLinks al eerder interesse toonden in het geplande amendement van de SP, omdat ze eventueel iets soortgelijks in wilden dienen. De SP had de tekst volgens de partijen toen nog niet gereed en uit nu ineens op eigen initiatief, zonder de andere partijen daarbij te betrekken, ferme taal. Suat Azer van de PvdA gaf aan dat het niet handig is om zo kort voor het besluit zo'n ingrijpend amendement te beoordelen.
De raadsvergadering is nog in volle gang, maar de andere partijen hebben al aangegeven van de wethouder te willen weten welke financiële consequenties de eis van de SP heeft.