Afbeelding

Plan glastuinbouwgebied Koekoekspolder niet met gejuich ontvangen

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG ? De Raad van State gaat bekijken of de gemeente Kampen niet al te gemakkelijk is omgegaan met de belangen van enkele bedrijven in de omgeving van het glastuinbouwgebied in de Koekoekspolder. Enkele bedrijven hebben de Raad gevraagd het bestemmingsplan daarvoor te vernietigen. Ze vinden dat de gemeente helemaal geen rekening heeft gehouden met hun belangen.

Een timmerbedrijf aan de Hagendijk wordt door de gemeente hard aangepakt, omdat het er ooit illegaal is gevestigd, maar wel zeker 20 jaar gedoogd. Dit bedrijf heeft een agrarische bestemming gekregen. Maar die bestemming is onuitvoerbaar, omdat je van een timmerbedrijf nu eenmaal niet kan verwachten dat die agrarisch wordt.

In het andere geval kan het bedrijf zijn grond verkopen aan een tuinder. Maar dan heeft het timmerbedrijf wel een slechte onderhandelingspositie, omdat het feitelijk met de rug tegen de muur staat. Volgens de advocate van het bedrijf is dat een zware prijs voor de ontwikkeling van een glastuinbouwgebied dat maar met moeite van de grond komt.

Een voormalige veehouderij aan de Tuindersweg mag de bedrijfswoning wel behouden, maar moet accepteren dat de grens van het glastuinbouwgebied dwars over zijn schuur loopt. Die zal dus moeten verdwijnen. Hun bedrijfswoning kan wel blijven staan. In ruil daarvoor krijgen de eigenaren dan de bestemming van een plattelandswoning. Daarmee kunnen ze in de woning blijven wonen en die later overdoen aan hun zoon.

Zolang ze niet akkoord gaan met de sloop van de schuur, blijft de woning de bestemming van bedrijfswoning houden. In dat geval mogen alleen de oude eigenaren daar nog blijven wonen. Voor nieuwe bewoners is er dan geen mogelijkheid meer.

De gemeente stelt dat er zoveel mogelijk grond moet worden vrijgemaakt voor het glastuinbouwgebied. Achter de woningen bij voormalige bedrijven wordt nog een ruimte overgelaten van 50 meter. Bedrijfsbebouwing moet worden gesloopt, omdat die anders voor illegale opslag gebruikt kan worden. Dat wil de gemeente voorkomen.

De Raad doet binnen twee maanden uitspraak.