Afbeelding
Stadsarchief Kampen.

Verhalen uit Groot IJsselmuiden: Mensen met een talent

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Robert van den Belt)

Vandaag rijd ik vanaf Emmeloord over de snelweg in de richting van Kampen. Ik moet nog best haasten voor het interview. Oh, nee en dan ook nog de Ramspolbrug op. Gelukkig duurt het niet zo lang. Ik neem de afslag Kampen-Zuid/IJsselmuiden en vervolg mijn tocht naar ‘s-Heerenbroek. Vandaag heb ik een gesprek in het Theehuis Zalkerveer. Tot mijn grote ontdekking met Sven Peereboom. Het voelt als een soort reünie. Sven en ik hebben namelijk bij elkaar in de klas gezeten op de middelbare school. Sven is begeleider in het theehuis en helpt de cliënten met van alles en nog wat. Sven neemt mij mee naar een geschiedenisverhaal wat teruggaat naar 1996. 

Zalkerveer

Het Zalkerveer een eeuwenoude voetveerverbinding over de IJssel tussen de kernen ’s-Heerenbroek en Zalk. Nu vaak gebruikt door mensen die op de fiets zijn en genieten van die mooie rivier de IJssel. Rond het jaartal 1996 dreigt de voetveerverbinding tussen ’s-Heerenbroek en Zalk te verdwijnen. Met als reden de oude veerbaas scheidt ermee uit. Stichting Dagverblijven voor Gehandicapten te Kampen en Omstreken (SDGK) zet het voort, door middel van een project voor en door mensen met een verstandelijke beperking. Maar hoe zag het veer er toentertijd eruit? Sven weet mij te vertellen dat het een roeibootje was dat peddelend overging. In het bootje konden dan de fietsen voorin geplaats worden en de mensen konden op een houten plankje zitten. Dit houten plankje fungeerde dan als zitplaats. Eigenlijk niet het beeld wat ik ervan had. In mijn beleving deed het mij denken aan het veer uit de televisieserie ‘Oorlogswinter’ (1975) gebaseerd op het boek van Jan Terlouw. Hierin speelt Zalk een grote rol als decor voor de serie. Het veer is in die serie een groot veer met motor. 

In de loop van de tijd wordt het roeibootje vervangen door een geel motorscheepje met kajuit en krijgt de naam ‘Kleine veer 2’. Want de benaming het ‘Kleine veer 1’ was bestemd voor het Hattemerveer. Twee jaar later wordt de naam omgedoopt tot Zalkerveer. In 2006 arriveerde het nieuwe Zalkerveer. Een modern pontje dat scootmobiel- en rolstoelvriendelijk is. Het Zalkerveer is tussen 1 april en 31 oktober in het water te vinden en wordt bestuurd door vrijwilligers. Ook gaat er altijd één van de cliënten mee. Het verdiende geld is voor het onderhoud van het pontje en het theehuis. 

Theehuis

Koffie wordt mij aangeboden in het theehuis door één van de cliënten. Op het moment van ons gesprek komen er verscheidende mensen langs om te genieten van een gemberthee en sinas. In 1996 wordt er gestart met de bouw van het theehuis. Het startsein werd gegeven door Annemarie Jorritsma. Voormalig minsister van Verkeer & Waterstaat. In 2007 wordt het theehuis overgenomen door stichting Philadelphia De cliënten bedienen de gasten van het theehuis en Sven moet af en toe even helpen met het afrekenen. Het is mooi om te zien hoe deze mensen op deze manier aan het werk kunnen. Op de gezichten van de mensen is af te zien dat ze ontzettend veel plezier in hun werk hebben. Sven vertelt mij dat ze hier met ongeveer drie begeleiders werken en dat er ongeveer tien cliënten aanwezig zijn. Tot mijn verbazing zie ik maar één begeleider en drie cliënten. Sven neemt mij mee naar benden de trap af. We komen aan in de keuken en zien verschillende cliënten en begeleiders druk in de weer met van alles en het maken van vulkoeken. Sven weet mij te vertellen dat alles hier zelf gemaakt wordt. “We hebben verschillende soorten taarten en zorgen goed voor onze gasten. Daarnaast maken we ook in de winterperiode stampotten of maken we verschillende hapjes op bestelling. Dit kan gewoon particulier. De cliënten worden ingezet op hun kwaliteiten en dat werkt erg mooi”, vertelt Sven mij. 

Boodschap:

Ik bedank de cliënten en Sven voor het fijne gesprek, de rondleiding en de vulkoeken die mij als muziek in de oren in mijn handen gedrukt worden. Ik vervolg mijn weg naar huis en denk aan de magische woorden die wij in het speciaal onderwijs hanteren. Geen mensen met een beperking, maar mensen met talenten. Inspelen op kwaliteiten en mensen in hun kracht zetten! Dat is waar het om draait. 

Tot en met januari 2021 verschijnt er elke twee weken een bijzonder verhaal over de geschiedenis van Groot IJsselmuiden (IJsselmuiden, Grafhorst, Kamperveen, Wilsum, Zalk en Veecaten), verteld door mensen die het zelf hebben meegemaakt. Dit is een samenwerking tussen het Beste van Kampen en BrugMedia.

Nick de Vries

Nick de Vries

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 17 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00