Afbeelding

GBK wil weten of gemeente Kampen privacy-proof is

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN ? Is Kampen privacy-proof als straks met het overhevelen van de zorg van het Rijk naar gemeenten ook persoonsgegevens worden overgedragen. Dat wil Gemeente Belang Kampen (GBK) weten van het college van b en w.

In een brief stelt GBK zestien vragen die vooral raken aan twee hoofdlijnen. De eerste is: Hoe gaan we als gemeente om met deze gegevens die vanuit het oogpunt van privacy gevoelig kunnen zijn? Een tweede punt ? maar niet minder belangrijk ? is de vraag of de gemeente de zaken technisch voldoende voor elkaar heeft. Met andere woorden of de gemeentelijke computers en server voldoende up to date zijn om bijvoorbeeld een cyberaanval het hoofd te bieden. Fractievoorzitter Albert Holtland van GBK licht dat laatste toe: ?Ik ken de stand van zaken niet en dat is precies de reden waarom we als GBK duidelijkheid willen. Afhankelijk van de beantwoording van het college zijn wij er eventueel voorstander van om de gegevens op de schijf van een professionele externe partij te laten zetten. Met paswoorden voor alleen die ambtenaren die er mee te maken hebben.?

Holtland refereert in dit verband aan bedrijven die een back-up van hun gegevens op externe servers hebben. Zo vermijd je het risico dat je bij een crash belangrijke gegevens verliest en het is vaak veiliger. Bovendien vermoedt de GBK'er dat het niet eens duurder is. ?Misschien zelfs wel goedkoper, maar ook als het weinig uitmaakt en het wel veiliger is, is dat voor ons reden om daar op aan te dringen.?

De vragen van GBK zijn overigens niet ingegeven door die van bezorgde burgers. Holtland: ?Mensen zijn vooral bezig met de zorg zelf en vragen zich af wat er allemaal staat te gebeuren. Wij zijn daar als GBK ook volop mee bezig, maar privacy vinden we eveneens belangrijk.? Vroeg of laat wordt het een issue meent Holtland, die zich overigens geen zorgen maakt over het feit dat 1 januari al nadert. ?Het is een proces waar we in 2015 mee te maken krijgen, niet iets dat van de ene of de andere dag plaatsvindt.?
Andere vragen die GBK aan het college stelt, zijn onder andere de vraag of er jaarlijks een controle komt om te kijken of de gemeente qua privacy up to date is en of er lessen worden getrokken uit eventuele incidenten. Met betrekking tot dat laatste wil GBK weten hoeveel incidenten, los van medische dossiers die nu nog niet in het bezit zijn van de gemeente, er zijn gemeld waarbij de privacy (mogelijk) in het geding was. Verder is GBK onder andere benieuwd hoe het zit met de consequenties als er incidenten zijn en of er een noodscenario klaarligt voor uitzonderlijke gevallen met een grote impact. ?Ik stel mij zo voor dat Kampen tevens, binnen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, te rade gaat bij andere gemeenten. We hoeven het wiel natuurlijk niet opnieuw uit te vinden. Zolang de veiligheid van de gegevens maar is geborgd.?


Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.