Boven: Jansma, Zwanenpol en Knul: Beneden: Meijberg, Van Duinen en Van Zuiden.
Boven: Jansma, Zwanenpol en Knul: Beneden: Meijberg, Van Duinen en Van Zuiden. Foto Tennekes

Hans van Zuiden op z’n plek bij Go-Ahead Kampen als assistent-trainer

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Go-Ahead Kampen heeft de staf voor de eerste drie seniorenteams op orde. Zaterdag werden de trainers, assistent-trainers en begeleiders gepresenteerd. Onder wie Hans van Zuiden. De Kowetter gaat komend seizoen zijn vijfde jaar in als assistent-trainer bij de hoofdmacht van Go-Ahead Kampen.

Van Zuiden heeft het goed naar de zin als assistent. “Ik ben met stille trom mijn vierde jaar ingegaan als assistent-trainer. Je hebt een samenwerking, waarbij de hoofdtrainer leidend is.”

Veel sparren

“Ik spar veel met hoofdtrainer Gert van Duinen. Vanuit mijn rol vanuit de club en de rol vanuit het verleden en als voormalig speler”, aldus Van Zuiden. Volgens hem is het verstandig om niet teveel druk te leggen op de jonge spelers. “Het is niet realistisch bij jongens dat het altijd goed moet zijn. De ervaren spelers moeten opstaan en zich laten zien.”

Lange weg

Volgens Van Zuiden moet er meer stabiliteit komen bij Go-Ahead. “Daar moeten we mee aan de slag. De nieuwe technische commissie wil gezamenlijk met de trainers wat wegzetten. De club is hoofdverantwoordelijk. Wij moeten zorgen dat het eruit komt.” Go-Ahead staat momenteel zesde in de eerste klasse D. “We willen naar de bovenkant van de eerste klasse. Met de huidige klassering kun je nog niet spreken van een stabiele hoofdklasser. Voorlopig neem ik het woord hoofdklasse niet in de mond. We moeten eerst maar eens zorgen dat we goed zijn in de top van de eerste klasse. Nu zijn we nog niet constant genoeg. Er is nog een lange weg te gaan”, aldus Van Zuiden, die het fijn vindt om met talenten aan de slag te gaan. 

Goede balans

Volgens Van Zuiden mag de druk voor jonge spelers niet te hoog zijn, maar wordt er wel wat van deze spelers verwacht. “Ze moeten het besef hebben dat ze er wat voor over moeten hebben om in Go-Ahead 1 te komen. Op trainingen en wedstrijden strijden om een basisplek. Zo gaat het gezamenlijke niveau omhoog.” 

“De eigen jongens moeten naar een hoger niveau en de ervaren spelers moeten er ook staan. De balans moet goed zijn. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.” Go-Ahead wil de komende jaren verder bouwen binnen de hele vereniging om uiteindelijk de stap te maken naar een hoger niveau en uit te groeien tot een stabiele hoofdklasser”, zegt Van Zuiden. 

Veel samenspraak

Hij werkte twee jaar samen met de toenmalige hoofdtrainer Marco Roelofsen. Nu is er een samenwerking met Gert van Duinen. “Ik had veel samenspraak met Marco. Dat is met Gert ook het geval. En je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn. De hoofdtrainer geeft er uiteindelijk een klap op. Gert heeft een achtergrond als leraar en dat merk je. Hij is iemand die veel vastlegt en veel met beelden werkt en het meer van de communicatie moet hebben. Ik ken Marco vanuit het verleden. Ik ben met Marco gestart. Het eerste jaar was oké. Daarna kregen we een afgebroken seizoen en vorig seizoen hebben we maar vier competitieduels gespeeld. Dan hoop je steeds dat het weer wordt opgestart. Door de corona werd het steeds lastiger om met frisse moed aan de slag te gaan.”  

Ambities

Natuurlijk heeft Van Zuiden ambities, maar hij heeft een drukke baan. “Ik heb eerder TC 3 gehaald. Daarna ben ik niet verder gegaan vanwege mijn werk. Wel heb ik een aantal aanvullende cursussen gedaan. Maar wat ik nu doe, bevalt prima. Ik kan bij Go-Ahead lekker aan de slag met jonge gasten. Jongens van de club laten doorstromen naar het eerste elftal. Dat is het mooiste wat er is.” 

Presentatie 

Zaterdag werden de trainers en begeleiders in de bestuurskamer van de club gepresenteerd voor komend seizoen. De staf van de hoofdmacht bestaat uit hoofdtrainer Gert van Duinen, assistent-trainer Hans van Zuiden en de teammanagers Menno Jansma en André Meijberg. 

Robert Zwanepol is ook komend seizoen hoofdtrainer bij het tweede elftal. Johan van de Meer fungeert als assistent. 

Arjan Knul is komend seizoen hoofdtrainer bij Go-Ahead 3. Jeroen Postuma en Edward Eikelenboom zijn de elftalbegeleiders. De technische commissie wordt gevormd door Gerrit Hamer, Han Kettenis, Bob de Jong en Henk Nieuwenhuis.

“Voorlopig neem ik het woord hoofdklasse niet in de mond.”

Gerard Meijeringh