Afbeelding

?Ikonenmuseum is levensvatbaar met nieuwe inkomsten'

· leestijd 2 minuten Cultuur

(door Enrico Kolk)
KAMPEN ? Een informatienota van wethouder Sybren Gerlofsma leidde dinsdag tot verwarring in de commissie Inwoners. Daarin stond onder andere dat het college van b en w ?op korte termijn' in overleg gaat met het bestuur van het Ikonenmuseum over een onderzoek naar de ?levensvatbaarheid' van het museum.

Het college toonde eerder bereid te zijn om een financiële bijdrage te leveren aan het opstellen van een businesscase voor dit onderzoek. Daarna, op 13 november van dit jaar, nam de raad een amendement aan waarin staat dat het Ikonenmuseum 25.000 euro van de gemeente krijgt. Naar aanleiding van vragen van Hardy Wellenberg van het CDA zei Gerlofsma dinsdagavond dat het collegebesluit (om een bijdrage te leveren aan de businesscase) hierdoor nu achterhaald is. Daar kwam nog nieuwe informatie bij: ?Het Ikonenmuseum heeft ons laten weten geen behoefte te hebben aan een businesscase, dus wat het college betreft is hiermee de zaak afgedaan.?

Directeur Harry van Biessum van het Ikonenmuseum stelt ook dat de nota achterhaald is. ?Op 30 oktober lag er een notitie van het college: ?subsidie kunnen we niet geven, zeker niet vanwege de bezuinigingen op cultuur'. Wel wilden ze een onderzoek naar de bedrijfsvoering van het museum laten doen door een extern bureau?, vertelt hij.
Het Ikonenmuseum had echter 50.000 euro nodig. ?In september/oktober 2013 kregen we van onze hoofdsponsor te horen dat hij stopt per 1 januari 2015. Het bestuur is toen aan de slag gegaan om te kijken wat de consequenties hiervan waren. De sponsor doneerde elk jaar een bedrag van 100.000 euro. Wij wilden daarvan zelf 50.000 euro voor onze rekening nemen.?
In een brief aan de gemeente, verzonden in januari 2014, vroeg het museum om ondersteuning van de gemeente. ?We zagen en zien dat als overbrugging, we willen onze sponsorgelden weer op niveau krijgen?, zegt Van Biessum.

Toen kwam de begrotingsbehandeling door de raad. ?De ChristenUnie diende een amendement in waarin staat dat het Ikonenmuseum een eenmalige subsidie krijgtvan 25.000 euro.? De raad ging in meerderheid akkoord (16 tegen 15 stemmen). ?Het bestuur heeft toen gezegd: ?Stel, we krijgen 25.000 euro, blijft dan het museum doordraaien en activiteiten uitvoeren? Ja'.
Dat de stemverhouding krap was, kan Van Biessum wel verklaren. ?Het merendeel van de partijen had doorlopend het idee dat het Ikonenmuseum een structurele subsidie aanvroeg. Dat zouden we wel willen, maar we vroegen een incidentele subsidie.?

Over de ?levensvatbaarheid' van het museum heeft nog geen gesprek plaatsgevonden. ?Wat ons betreft is het museum gewoon levensvatbaar met nieuwe inkomsten?, aldus Van Biessum. Ook de businesscase wordt niet gemaakt, zoals Gerlofsma al meldde in de commissie Inwoners. ?Dat is voor ons minder relevant, omdat we altijd al de vinger aan de pols houden. Voor ons is het gewoon belangrijk dat we onze inkomstenkant vergroten?, besluit de museumdirecteur.

De commissie informeerde op 3 juli bij de wethouder of het betrekken van het museum bij de zogeheten ?cultuurcluster' een meerwaarde had. Gerlofsma antwoordde dinsdag dat hij daar beren op de weg ziet: ?Dit (vorming van een cultuurcluster, red.) betreft instellingen die nog (deels) onderdeel uitmaken van de gemeentelijke organisatie en de organisaties waarmee een structurele subsidierelatie bestaat met prestatiecontracten. Bij andere particuliere als het Ikonenmuseum is hier geen sprake van.? Volgens de wethouder is het van belang dat eerst de vijf cultuurinstellingen die deelnemen aan de cluster ?het ingezette proces kunnen voltooien' om de beoogde doelen te kunnen realiseren.

De vijf instellingen bestaan bijna of meer dan een eeuw en zijn, volgens Gerlofsma, van oudsher verweven met de geschiedenis en het eigene van de Kamper samenleving. Ook dit is niet van toepassing op het Ikonenmuseum, stelt hij. ?Ikonen maken geen onderdeel uit van de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Kampen.?