Kampenaar organiseert collecte voor slechtziende kinderen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Jeroen Heldoorn organiseert in Kampen de collecte van de vereniging Bartimérs Sonneheerdt die landelijk plaatsvindt van 8 tot en met 13 december. De collecte is bedoeld om geld in te zamelen voor onderzoek, onderwijs en hulpmiddelen voor blinde en slechtziende kinderen.

Heldoorn is zelf vader van een door vroeggeboorte blind geworden dochtertje en kan vertellen waarom hulp zo hard nodig is. Heldoorn: ?Onze dochter is veel te vroeg geboren. Na een aantal weken werd duidelijk dat haar netvlies werd losgetrokken door teveel zuurstof in de eerste weken van haar leven. Ze is volledig blind geworden. Dit had misschien voorkomen kunnen worden als het ziekenhuis een RetCam had gehad om haar ogen te controleren. Dit is een camera die foto's van het netvlies kan maken. Nu werd het ontdekt toen het al te laat was. Eigenlijk zou ieder ziekenhuis met een afdeling neonatologie in dergelijke apparatuur moeten investeren. Maar ik heb het idee dat er in onze visueel gerichte maatschappij te weinig begrip is voor de impact van blind zijn, wat het betekent als het je overkomt. Dat is denk ik ook de reden waarom bedrijven er geen brood in zien om hulpmiddelen voor blinden te ontwikkelen en op de markt te brengen. Collecteren voor blinden en slechtzienden is dus echt nodig om de beste zorg, innovatieve hulpmiddelen en specifieke begeleiding mogelijk te maken.?
Heldoorn collecteert zelf en helpt met de organisatie van de collecte in Kampen. Tussen 2011 en 2013 is het aantal collectanten flink gegroeid, maar er zijn nog steeds straten waar niet gelopen wordt. ?Mijn doel is om ook daarvoor vrijwilligers te vinden. Tijd heb ik niet, maar maak ik graag. Zeker voor collecteren geldt: tijd is geld.? Wie ook wil collecteren voor blinden en slechtzienden kan via e-mail contact opnemen met Jeroen Heldoorn: kampensteuntbartimeus@gmail.com.