Opinie Mister M: Grieperige beschaving

· leestijd 2 minuten Algemeen

Het daglicht wordt geminimaliseerd. De kou is weer in het land. En met de kou de griep. Hoewel die twee strikt genomen niets met mekaar te maken hebben. Aan de horizon wacht het Verlossende Licht van Kerst en de helse verlichting van Nieuwjaarsnacht. Maar eerst vieren we Sinterklaas. De maand december is aangebroken. We slaan ons er wel doorheen.

Je snapt niet dat Sinterklaas deze tijd van het jaar uitkiest om ons te komen verblijden. Maar hij weet ook dat zo de traditie luidt, wat we in Nederland koesteren, te Kampen in het bijzonder. Dankzij dat feit hebben de Zwarte Pieten hun kleur behouden, ondanks het protest van enkele branieschoppers. Na jaren een koets gebruikt te hebben, was de hereniging met Amerigo een prachtige redding van een andere bedreigde traditie. Al met al kun je alleen maar respect hebben voor Sinterklaas, om een populair credo aan te halen. Ondanks zijn hoge leeftijd werkt hij nog altijd door. Tegen de kou laat 'ie 'n heerlijk warme en volle baard staan. En wie weet verstopt 'ie wel wat warme kooltjes in zijn hoge mijter of een kruik onder zijn lange habijt.

Op griepverzuim hebben we de Goedheiligman nog nooit kunnen betrappen! Zou hij bij aankomst in Nederland meteen een griepspuit halen, zoals de Nederlandse traditie luidt wanneer je op leeftijd raakt? De lappenmand is niet gewenst. Tegenwoordig moet je immer(s) klaar staan voor de kinderen van je kinderen. Bovendien geeft het zo'n rompslomp, een ziekmelding voor je AOW-uitkering. Ons pluimvee is stikjaloers op de griepspuit. Voor hen bestaat er ook een vaccin maar dat mag zelden gebruikt worden. Stik er maar in, zegt de wet van de economie. Die gaat uiteindelijk nog altijd democratie, normen en waarden te boven. Sarcastisch genoeg bepaalt diezelfde wet van de economie dat de maatregelen niet te lang mogen duren. Over enkele weken willen we wel zo'n lief en mals kippetje op het Kerstmenu verwelkomen.

Een esthetischere wijze om naar Kerst toe te leven is de tijd van Advent. Afgelopen zondag is het aftellen naar Kerst begonnen. Als we aankomend weekeinde afscheid hebben genomen van Sinterklaas, mogen we ons volop op Kerst gaan richten. Dominee Wilbert Dekker gaf een beGeesterd voorschot hierop in de Broederkerk. Hij is verdreven uit de Noorderkerk en volgt zijn Brunneper gemeenteleden. Die zijn gedirigeerd naar de Broederkerk. Hoewel de Westerkerk of de Dorpskerk in IJsselmuiden ook welkome vluchthavens zijn. Met Kerst komt de Vredevorst waar geen mens aan kan tippen. Hoewel alle Christenen zich de ware blauwhelmen van deze tijd zouden moeten tonen, aldus Dekker. Wellicht een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Doch civilisatie kun je niet afdwingen. De politiek toont dat aan alsmede de uitgemoorde kippenrennen. Werkelijke beschaving is een hele uitdaging. Maar dat is voor volgend jaar misschien. Eerst gaan we nog volop vreten met Kerst en carbid knallen met Oud & Nieuw!

Mister M

Contact: Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):
http://www.Facebook.com/gekrabbel.